Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Expertiza tehnică a blocului de pe Aleea Vlădeasa spune că structura de rezistenţă a clădirii a fost grav avariată.

Prăbuşirea planşeelor de la etajele I şi II a dus la această concluzie.

„În consecinţă, clădirea nu poate fi utilizată în această fază, în condiţii de siguranţă, fiind necesare măsuri de consolidare. Pentru punerea în siguranţă a blocului, expertul a întocmit un raport de expertiză preliminară în data de 1 octombrie 2013 în care au fost indicate măsurile imediate necesare pentru menţinerea rezistenţei şi stabilităţii structurii de rezistenţă”, a precizat Titiana Cătană, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Reşiţa.

Din păcate, măsurile propuse pot evita avarierea structurii de rezistenţă, dar nu pot asigura utilizarea clădirii de către locatarii ale căror apartamente nu au fost afectate. Consolidarea vizează aproape toate elementele structurale ale clădirii, planşeele prăbuşite, iar pentru plata acestor lucrări se iniţiază proiectul pentru o hotărâre de guvern.

„Termenul avansat de proiectant este de 15 octombrie, dată la care va prezenta documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, iar după cuantificare se va iniţia proiectul, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi a Instituţiei Prefectului”, a mai amintit Cătană.

Locatarii nu pot folosi în prezent imobilul în condiţii de siguranţă, chiar dacă apartamentele în care locuiesc nu au fost avariate major. După consolidare se va lua în calcul posibilitatea ca aceştia să revină în respectivele apartamente, instituţiile ce oferă utilităţile dând asigurări că acestea vor putea fi alimentate după consolidare.