Caraş-Severin, Romania

ANINA – Lucrările de conservare şi punere în valoare a monumentului sunt încetinite din cauza teancului de hârtii ce trebuie depus la dosar.

Pentru a obţine finanţarea de 3,5 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional, în vederea transformării fostei exploataţii miniere în muzeu, Primăria Anina a avut de depus la dosar o serie de avize şi documente pentru care a fost nevoie de timp şi multă muncă. După semnarea contractului cu reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, în noiembrie 2017 s-a trecut la întocmirea proiectului tehnic care, între timp, a şi fost finalizat.

„Nu am putut urca lucrarea pe SEAP, căci legislaţia ne cere să venim cu avize şi la proiectul tehnic. Înainte de a depune proiectul pe POR, ni s-au cerut o grămadă de avize, după care am umblat ca nebunii vreo două luni, şi pe care le-am ataşat la studiul de fezabilitate. Acum ni se cer noi avize, de la Enel, CFR, Mediu, şi altele. Ce să vă spun, toate avizele posibile. Documentaţiile sunt, însă trebuie urmaţi anumiţi paşi. Căci, şi aici este nevoie de o anumită perioadă de timp. Nu te duci, ceri avizul, şi îl primeşti pe loc. Cam într-o lună, cred, vom reuşi să avem toate avizele, după care vom scoate lucrarea la licitaţie“, ne-a declarat primarul Aninei, Gheorghe Românu.

Dacă licitaţia va decurge normal, fără contestaţii, lucrările de restaurare a Puţului I ar putea demara chiar din această toamnă. Mai mult, edilul consideră că nu vor exista probleme legate de bunul mers al achiziţiei publice. „Nu cred că vor paricipa multe firme la licitaţie, pentru că noi suntem pe regim de monumente. Şi nu poţi primi orice constructor, pentru că acesta trebuie să aibă avize speciale, acreditări. Deci, numărul participanţilor nu va fi mare, şi nici nu cred că va fi cazul de contestaţii. Probabil, prin iulie, vom cunoaşte şi numele constructorului, pentru că toate aceste proceduri durează, fiind vorba despre un proiect cu valoare mare, iar, prin septembrie, să începem şi lucrările“, a mai precizat Românu.

Proiectul privind restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a monumentului de clasa A –„Ansamblul Puţului I Anina“ a demarat în primăvara anului trecut şi se derulează pe o perioadă de 36 de luni. La finalul său, locuitorii Aninei, şi nu numai, se vor bucura de cel mai mare muzeu românesc în aer liber dedicat mineritului.