Ultimii ani au adus modificări drastice în sistemul serviciilor publice de ocupare. În agenţiile de şomaj au fost reduse posturile mai mult decât oriunde, o parte dintre cei nevoiţi să plece având totuşi bucuria de a fi primiţi la casele de pensii sau la agenţiile de plăţi. Cei rămaşi însă au avut de lucru cât pentru toţi, pe salarii chiar mai mici, trecute prin tot felul de reduceri.
Aici a intervenit un proiect finanţat cu bani europeni, menit să îmbunătăţească relaţiile funcţionarilor cu beneficiarii, după cum a precizat Andreea Mihaela Niţă, preşedintele Asociaţiei de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială (ACCES) Oltenia, unul dintre partenerii iniţiativei. Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei de diseminare a rezultatelor finale ale proiectului care i-a reunit pe toţi partenerii de proiect, printre care şi agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din Dolj (solicitantul finanţării), Caraş-Severin şi Argeş.
Iniţiativa a urmărit să diminueze decalajul calitativ existent între serviciile de ocupare oferite la noi şi cele din Uniunea Europeană, prin creşterea profesionalismului, a eficienţei şi a transparenţei în modul de lucru al angajaţilor. Grupul ţintă a fost format din cei 402 angajaţi ai serviciilor publice de ocupare din cele trei regiuni de dezvoltare. Aceştia au trecut prin cinci module de curs, fiind întocmite şi fişe de observaţie, de autoevaluare dar şi de evaluare de către clienţi.
Din partea AJOFM Caraş-Severin, la cursurile de formare au participat 24 de angajaţi care au primit şi un manual de bune practici, realizat în cadrul aceleiaşi iniţiative. Dar cel mai important este faptul că, după ce au participat la aceste cursuri, funcţionarii publici sunt pregătiţi să fie mai amabili, mai îngăduitori, mai înţelegători celor rămaşi fără un loc de muncă.
Antoniu Mocanu
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro