Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Descentralizarea sistemului medical, îngrijirea la domiciliu în Caraş-Severin sau managementul spitalului au fost doar câteva din temele dezbaterii intitulate „Sănătate pentru toţi“, organizată luni la Primăria Caransebeş.

Ambasadorul Regatului Belgiei la Bucureşti, Excelenţa Sa Phillipe Beke, şi ceilalţi oficiali belgieni au explicat autorităţilor locale şi medicale din capitala gugulanilor avantajele principiului mutualităţii în sănătate. Totodată, oaspeţii din Belgia au subliniat importanţa realizării unei strategii în sănătate pentru toţi gugulanii.

Se impune şi la Caransebeş un fond mutual pentru sistemul sanitar, cetăţenii din zonă trebuie să participe la cheltuielile spitalului nostru pentru că foarte mulţi vin din satele din apropiere“, a apreciat, în cursul dezbaterilor, managerul Spitalului Municipal, Gheorghe Borcean, acesta adăugând că trebuie găsită o manieră de finanţare care să asigure tratament decent pentru pacient, fie că este din Caransebeş sau din împrejurimi, iar o nouă lege a sănătăţii ar putea aduce un plus în acest sens.

Potrivit oficialilor belgieni, pentru asta ar fi nevoie ca administraţiile locale să realizeze o strategie de dezvoltare a stării de sănătate a populaţiei din întreaga zonă.

„Este nevoie să punem bazele unei colaborări cu autorităţile locale şi medicale din Caransebeş, pentru ca din 2013 să lucrăm pe un proiect pilot şi să identificăm obiectivele imediate care pot duce la o îmbunătăţire a serviciilor medicale oferite de spitalul din Caransebeş“, a spus şi preşedintele Fundaţiei pentru Dezvoltarea Asociaţiilor de Ajutor Mutual, Josef Goebels.

Cele două părţi au convenit că este nevoie de o mai bună comunicare între factorii implicaţi în actul medical, în acest sens fiind puse bazele unui grup de lucru bilateral pe tema sănătăţii, care să identifice nevoile şi obiectivele imediate ale acestui sector.

„Vreau să mulţumesc prietenilor belgieni pentru ajutorul oferit întregii zone, sperăm într-o şi mai amplă colaborare, suntem deschişi la orice parteneriat şi, ca deţinători ai Spitalului Municipal, ne dorim să găsim împreună un mod de a colabora şi de a ne susţine în demersurile noastre de modernizare a serviciilor medicale pe care le oferim la Caransebeş“, a concluzionat primarul Marcel Vela.

Lidia Almăjanu