Caraş-Severin, Romania

BUCUREȘTI – Judecătorii de drepturi și libertăți ai Tribunalului București s-au pronunțat în această seară în ceea ce privește cererea procurorilor de reținere a celor trei oameni de afaceri din Caraș-Severin.

Cei trei cunoscuți oameni de afaceri cărășeni, Axente Obrejan, Ion Bejeriță și Trandafir Rădoia, au aflat în cursul serii decizia magistraților în dosarul în care sunt acuzați de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, prin firmele pe care le dețin. Încă de marți noaptea, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au emis ordonanţe de reţinere pentru Bejeriţă şi Obrejan, în timp ce Rădoia a fost adus de abia miercuri în fața procurorilor, dupa ce s-a reîntors de urgență din Austria. „S-a respins propunerea de arestare preventivă, clientul meu Axente Obrejan, fiind plasat în arest la domiciliu, la fel ca și Ion Bejeriță. În cazul lui Rădoia, magistrații au decis reținerea pentru 24 de ore. Voi discuta mâine cu clientul meu, Obrejan, dacă vom ataca această încheiere prin contestație. Termenul este de 48 de ore, atât pentru noi, cât și pentru Parchet”, ne- a precizat, în urmă cu puțin timp, avocatul Cosmin Bolosin.

Potrivit procurorilor, cei trei afaceriști, alături de alte persoane, au pus la punct în perioada 2008-2014, un mecanism evazionist prin care societățile deținute de aceștia își măreau în mod artificial cheltuielile, diminuând astfel profitul și obligațiile de plată către bugetul statului, inclusiv TVA. În cursul zilei de miercuri, 13 ianuarie, procurorii au dispus sechestru asigurator asupra a două terenuri și două clădiri din Caransebeș care-i aparțin lui Bejeriță, dar și asupra a opt bunuri imobile ale lui Obrejan. De asemenea, s-a pus poprire pe peste 10,5 milioane euro pe care Bejeriță îi avea într-un cont.

Pe de altă parte, procurorii informează că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.