Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În timp ce tot mai multe cărăşence îngrijesc bolnavii şi bătrânii altora, pe ai noştri nu-i vrea nimeni.

Situaţie tristă, întâlnită tot mai frecvent, în instituţiile care se ocupă de îngrijirea persoanelor vârstnice din Caraş-Severin. În ultimii ani, am auzit vorbindu-se tot mai des despre migraţia infirmierelor şi a personalului medical în ţările Uniunii Europene, în vreme ce unităţile sanitare şi cele de servicii sociale comunitare de la noi rămân deficitare la acest capitol. Cu această problemă se confruntă şi cele cinci cămine de bătrâni din Caraş-Severin. Directorii acestor unităţi spun că, din cauza salariilor mici din sistem, nu reuşesc să îşi păstreze mai mult de două – trei săptămâni personalul angajat.

„O problemă foarte mare pe care o am şi eu şi colegii mei este personalul şi fluctuaţia acestuia. Am scos la concurs de nenumărate ori posturi pentru infirmiere, îngrijitoare sau contabile. Vin oameni capabili, văd cât este salariul şi nici măcar nu-şi mai depun cerere. Cei care şi-o depun totuşi, câştigă concursul după care stau două săptămâni iar apoi se scuză că nu mai pot rămâne. La noi, o angajată rămâne cu vreo 700 de lei în mână, în timp ce aceasta poate câştiga până la 1.400 de euro pe lună dacă alege să muncească în străinătate. Şi în spitale se câştigă mai bine decât la noi. Aceeaşi infirmieră, care la mine îi hrăneşte, îi calcă şi îi spală pe bătrâni, câştigă mai mult cu vreo 10% şi mai beneficiează şi de bonuri de masă. De aceea, cum scoate spitalul posturi, cum îmi pleacă infirmierele. Am posturile scoase, am concursuri organizate, dar nu vine nimeni. Trebuie neapărat schimbată grila de salarizare în sistemul social, altfel nu ne putem descurca. Există bani de la consiliu (Consiliul Judeţean- n.r.), dar nu putem să îi acordăm pentru că suntem la capacitate cu grila“, a declarat Cristian Vîlceanu, directorul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte din Reşiţa.

Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena“ din Caransebeş. Geanina Yilmaz, directorul instituţiei, prezentă miercuri în cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Vârstnicilor, a declarat că personalul de care dispune în prezent unitatea este insuficient, iar mulţi dintre angajaţi se află în concediu medical. „Noi am avut probleme cu angajările încă de la început. Am scos de câteva ori posturile la concurs, însă oamenii nici măcar nu sună să întrebe de ele. La Caransebeş, majoritatea pleacă la muncă în străinătate. Şi persoanele care ne caută, când aude cât este salariul, nu vor să stea. Iar cei mai mulţi dintre angajaţii de care dispunem în prezent sunt bolnavi. Adică, după trei ani de muncă în sistem, oamenii se degradează, se îmbolnăvesc. Avem concedii medicale foarte multe, şi tocmai de aceea trebuie să facem faţă situaţiei cu personalul care rămâne în momentul respectiv. Pleacă câte unul, pleacă câte doi, şi, cum şi aşa nu avem suficienţi oameni, suntem nevoiţi să ne descurcăm cu ce avem“, a explicat Geanina Yilmaz.

Şi conducerile căminelor din Anina, Sacu şi Bocşa s-au confruntat, unele încă o mai fac, cu această problemă. În toate cazurile, situaţia este ţinută sub control, directorii instituţiilor declarând că „încă se descurcă“.