Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Petiţionat de ONG-urile de mediu, ministerul de resort a trimis răspuns. Pe contraatac.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a trimis un răspuns la petițiile online privind salvarea pădurilor virgine din România. Încă de la început se precizează că „nu suntem de acord cu aceia care dezinformează opinia publică, indiferent de preț, îmbrăcând haina justițiarilor naturii și aruncând în spațiul public informații incorecte, înainte de a le fundamenta ori cerceta. Din gândurile transmise de dumneavoastră transpar erori, care prin forța impactului pot convinge oameni de bună credință că pădurile virgine din România sunt doar sub impulsul drujbelor și al celor rău voitori. Din păcate, din astfel de demersuri cel mai mare perdant este natura, prin însuși faptul că prezentarea unor informații incorecte ca adevăruri naționale o pot vulnerabiliza și mai mult decât este acum“, se aminteşte în debutul documentului amintit.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, ţara noastră va avea în scurtă vreme (circa şase luni) un Catalog Național al Pădurilor Virgine – primul instrument real și capabil inițiat vreodată de Ministerul Mediului pentru ocrotirea strictă a pădurilor virgine din țara noastră și pentru identificarea de noi suprafețe de acest tip. Odată incluse în Catalog, aceste păduri virgine nu mai pot fi scoase de sub protecție, cu excepția eventualelor cazuri de siguranță sau securitate națională.

„O veste bună este că, începând din 27 ianurie 2016 suprafețe importante de păduri virgine şi seculare de fag din România au fost înscrise ca situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO sub denumirea «Păduri virgine de fag din Carpaţi şi Germania», printre care Cheile Nerei – Beuşniţa (5.962,53 ha) sau Izvoarele Nerei (2.495,51 ha). Cât privește Pădurea Coșava Mică, aceasta nu este în niciun fel sub amenințare. Pădurea a fost inclusă de ROMSILVA, cu ocazia reamenajării Ocolului Silvic Nera în anul 2015, în tipul funcțional I, ceea ce înseamnă că în această pădure nu sunt permise nici un fel de lucrări sau exploatări de masă lemnoasă chiar dacă nu face parte din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Mai mult, pădurea Coșava Mică urmează să fie inclusă în Catalogul Pădurilor virgine și cvasivirgine în cadrul demersului inițiat deja de MMAP. În final, vă asigurăm că MMAP a inițiat inclusiv demersuri pentru a asigura protecția pădurilor virgine aflate în proprietate privată“, se mai aminteşte în răspunsul Departamentului de Comunicare al MMAP .

Lesne de înţeles, ONG-urile nu sunt mulţumite. Lupta continuă…