Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În octombrie vom cunoaşte numele celor care au câştigat concursul adresat iubitorilor de lectură.

Elevii înscrişi în competiţia naţională de lectură, iniţiată de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga“ din Cluj-Napoca şi derulată pe plan local de Biblioteca „Paul Iorgovici“ Caraş-Severin, mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a citi toate cele zece volume recomandate de organizatori. Bătălia cărţilor a fost lansată de bibliotecarii cărăşeni în primăvară, iar până la finele lunii iulie în concurs se înscriseseră 57 de elevi, din care 36 de adolescenţi şi 21 de copii. Competiţia, ajunsă anul acesta la cea de-a doua ediţie, se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani şi adolescenţilor care au între 14 şi 18 ani. Pentru a intra în finală, participanţii au avut la dispoziţie cinci luni pentru a citi zece cărţi dintr-o listă recomandată.

Finala judeţeană a concursului Bătălia Cărţilor va avea loc la începutul lunii octombrie şi va cuprinde dezbaterea „Convinge-mă să citesc!“, în cadrul căreia participanţii îşi vor susţine cartea preferată şi vor răspunde la întrebări pe marginea volumelor citite. „În 17 septembrie vom afla câţi dintre cei înscrişi au reuşit să citească toate cele zece volume. În mare finală din octombrie nu pot intra însă mai mult de 10 – 12 participanţi de la fiecare categorie. Dacă după 17 septembrie vom constata că numărul acestora este mai mare, atunci, până la marea finală, vom organiza o fază intermediară a concursului, în urma căreia se va face o triere a participanţilor“, ne-a declarat Clara Maria Constantin, managerul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici“ Caraş-Severin. Conducerea instituţiei va acorda premii finaliştilor pentru cea mai frumoasă şi argumentată prezentare a cărţii preferate, cel mai bun cititor, care va deveni şi cititorul anului, dar şi pentru cea mai apreciată carte.

Ediţia de anul trecut a fost câştigată de eleva Viviana Dudă, de la Colegiul Naţional „Mircea Eliade“ din Reşiţa, care a participat şi la finala naţională a concursului, organizată în municipiul Cluj-Napoca. Anul acesta, faza naţională se va desfăşura tot în oraşul din inima Transilvaniei, în a doua jumătate a lunii octombrie.