Reactualizat la:

Bârna din ochiul justiţiei

Bârna din ochiul justiţiei
REŞIŢA – Magistraţii cărăşeni nu prea citesc dosarele pe care le judecă şi au lacune în privinţa înţelegerii, interpretării şi aplicării legii…

 (1 comentariu)

Rectifica

Potrivit conducerii Tribunalului Caraş-Severin, există cel puţin nouă cauze care generează prelungiri nejustificate în rezolvarea pricinilor aduse de cetăţeni înaintea instanţei. Prima în lista cauzelor imputabile judecătorilor o constituie studierea superficială a dosarelor înaintea şedinţelor de judecată, după care urmează nerespectarea dispoziţiilor prevăzute de Codurile de procedură civilă şi penală în privinţa administrării probei cu expertiza.

Magistratul cărăşean mai are un minus care duce la tergiversarea proceselor, şi anume administrarea în etape şi cu dificultate a materialului probator. De asemenea, potrivit conducerii instanţei, judecătorii mai sunt de vină pentru că tolerează actele de indisciplină ale părţilor şi ale apărătorilor acestora, fiind acceptate cereri repetate de amânare a cauzei în materie penală, precum şi depuneri de întâmpinări şi apărări ori cereri reconvenţionale, dar prin ignorarea termenelor şi condiţiilor impuse de procedura civilă pentru a mai accelera puţin cursul cauzelor.

Mai mult chiar, magistraţii de la Tribunal îşi exercită, în mod excesiv, rolul activ în cauzele aduse înaintea sa, şi aplică foarte rar şi cu reticenţă dispoziţiile din Codurile de procedură civilă şi penală referitoare la aplicarea de amenzi judiciare părţilor care tergiversează judecata.

Însă nu doar judecătorii sunt singurii vinovaţi de prelungirea, uneori la infinit, a proceselor. În lista cauzelor care produc tergiversări se află şi cauze obiective, neimputabile magistratului, prima fiind culpa procesuală a părţilor, care nu îşi îndeplinesc, aşa cum ar trebui, obligaţia legală de a proba pretenţiile, de a urmări desfăşurarea procesului etc.

Totodată, de vină pentru amânări sunt şi apărătorii părţilor, care au uneori acest interes. Printre cauzele neimputabile judecătorilor se mai află şi desfăşurarea defectuoasă a activităţii de expertiză tehnică judiciară, cauzată în primul rând de numărul mic de experţi, dar şi de efectuarea cu întârziere a expertizelor, precum şi de numeroasele cereri de înlocuire dispuse de experţi…

Minusuri la operativitate
Şi totuşi, potrivit bilanţului activităţii instanţei pe anul 2009, „durata medie de soluţionare a cauzelor la nivelul Tribunalului Caraş-Severin în apel şi pe fond este de 0-6 luni, iar în recurs – de 0-3 luni“, fără a se preciza însă o durată exactă. Şi din punct de vedere al operativităţii, potrivit bilanţului, instanţa stă bine, indicele în acest sens fiind de 88,19%, ceva mai mic decât anul trecut, când era de 90,54%. Ce a determinat minusurile de operativitate? Potrivit documentului, la capitolul factori obiectivi, neimputabili magistraţilor, se înscriu fluctuaţia de personal şi caracteristicile sistemului de repartizare aleatorie.

Judecătorilor le este însă imputabilă, la acest capitol, studierea netemeinică a dosarelor, fără întocmirea fişei de studiu în cauzele complexe, dar şi lacunele în înţelegerea, interpretarea şi aplicarea normelor procesuale privind stabilirea corectă a cadrului procesual.

Alte minusuri pentru magistraţii cărăşeni sunt reprezentate de modul şi momentul în care se încuviinţează şi se administrează probatoriul, precum şi de lipsa de fermitate în aplicarea sancţiunilor civile pentru actele de indisciplină procesuală ale martorilor, experţilor, avocaţilor sau conducătorilor de instituţii ce se află în posesia unor date sau înscrisuri, dar pe care ori întârzie, ori evită să le prezinte instanţei de judecată.

Antoniu Mocanu
antoniu.mocanu@informmedia.roComentarii 1

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Cărăşeanul cu 900 de oi şi o poftă de viaţă aparte
DOCLIN - Petru David, de 65 de ani, s-a născut cu oaia-n curte, ne spune râzând. A crescut cu oile de mic și era [...] mai multe »
Suntem urmele lăsate în sufletele altora
REȘIȚA - Putem trăi şi fără să ne pese de ceilalţi, putem trăi fără ca celorlalţi să le pese de noi. Putem [...] mai multe »
Trei iezi cucuieți! Imagini rare din pădurile cărășene
CARAȘ-SEVERIN - Acestea au fost surprinse de iubitorii de natură de la Asociația Wild Caraș-Severin. Potrivit lui [...] mai multe »
Fără vouchere de vacanţă, unii au ales clasicul Văliug
VĂLIUG - Chiar dacă a fost o vreme când reşiţenii ziceau că nu mai au loc de timişoreni în acest loc de [...] mai multe »
Ne năpădesc cartoanele în Centru
REŞIŢA - Nu e vorba despre vreun miliardar de carton în Cetatea de Foc, ci despre cutiile de carton care umplu zona [...] mai multe »
Greutăţile pot pava poveştile de succes
REŞIŢA - Problema migraţiei a fost pusă pentru a patra oară, la Reşiţa, sub cupola palatului administrativ [...] mai multe »
Povestea „Simfoniei lichide“ din Centrul Reşiţei în imagini alb-negru
REŞIŢA - Realizarea celei mai frumoase fântâni monumentale din România, opera sculptorului Constantin Lucaci, a [...] mai multe »
Se lucrează la fațada de la „C.D. Loga”
CARANSEBEȘ - De mai bine de o lună de zile, constructorii timișoreni care au câștigat licitația s-au pus pe treabă! mai multe »
Lucrurile nu stau extraordinar de rău
REŞIŢA - Spunea prefectul judeţului, vorbind despre detaliile care trebuie puse la punct până sună clopoţelul. [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou