Caraş-Severin, Romania

CARAS-SEVERIN – Deşi au trecut 10 luni de la scufundare, cele 850 de tone cu îngrăşământ agricol NPK stau nemişcate în Dunăre

În prima jumătate a lunii februarie 2015, o barjă încărcată cu 850 de tone de îngrăşământ chimic s-a scufundat în Dunăre, în apropiere de portul Moldova Veche. La momentul respectiv, statele riverane Dunării au fost informate preventiv despre incident, iar Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă s-a reunit pentru a analiza situaţia, dar şi pentru a găsi soluţii. Într-adevăr s-a spus că încărcătura este bine ambalată în saci insolubili în apă, iar îngrăşămintele nu sunt foarte periculoase. Deşi au trecut luni de zile de când barja a eşuat, nu s-au mai găsit soluţiile scoaterii ei. Potrivit ISU Semenic, soluţia problemei ar trebui să fie găsită de către căpitănia portului, în colaborare cu transportatorul sau armatorul navei. Or, în condiţiile în care şi plata scafandrilor care au efectuat primele investigaţii a rămas în aer, suma necesară pentru scoaterea la suprafaţă a încărcăturii ar fi o problemă serioasă.

Prefectul judeţului, Nicolae Miu Ciobanu, ne-a spus că s-au făcut demersuri la nivel central şi la autorităţile competente, dar barja e tot neclintită. „La început se spunea că cei de la Asociaţia Fluvială Dunărea de Jos trebuie să scoată, dar barja este tot acolo. Nu este normal să fie în Dunăre de atâta timp. Sigur, se spune că nu este foarte periculoasă încărcătura, dar substanţele chimice tot chimice rămân. Am înţeles că a fost contactată o firmă care se ocupă cu aşa ceva, dar costurile sunt de ordinul zecilor de mii de euro. Ştiţi ce era normal? Să avem noi, la nivel de Caraş-Severin, posibilităţile necesare de intervenţie în astfel de cazuri. Asta este părerea mea. Însă nu avem la nivel de judeţ nici măcar un scafandru, dar să mai avem oameni pregătiţi să elibereze Dunărea de o barjă. Vi se pare în ordine să avem atâtea lacuri şi fluviul, dar să nu avem un scafandru profesionist? Nu este normal, dar ISU ar trebui să aibă şi astfel de oameni în componenţa sa. Ar trebui multe de rezolvat în Caraş-Severin…“ ne-a declarat prefectul judeţului.

„Situaţia este aşa cum era şi cu câteva luni în urmă. Noi raportăm lunar cifrele legate de monitorizarea pe care o facem şi o considerăm a fi o potenţială poluare. Totuşi, niciunul dintre sacii cu care era încărcată barja nu s-a rupt încă. Experţii susţin că, în cazul în care s-ar rupe un sac pe lună nu ar pune în mare pericol fauna, flora sau populaţia din zonă. Cu toate astea, este un caz potenţial de poluare şi îl monitorizăm ca atare“, a explicat Marius Vodiţă, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Caraş-Severin.

 

Sursa foto: INFORMAȚIA DE SEVERIN