Caraş-Severin, Romania

VĂLIUG – Consilierii judeţeni vor supune dezbaterii restricţionarea circulaţiei, la sfârşit de săptămână, a maşinilor ce au masa mai mare de 7,5 tone.Primăria Văliug şi Asociaţia Banatului Montan au cerut Consiliului Judeţean Caraş-Severin sprijin pentru instituirea unor restricţii, în special în perioada weekend-ului, timp de doi ani, pe tronsoanele de drum Reşiţa Văliug, Văliug – Crivaia – Vila Klaus. Scopul restricţiilor vizează fluidizarea traficului aglomerat de transportatorii de lemne cu vehicule ce au masa mai mare de 7,5 tone. În acest scop a fost cerut şi avizul Serviciului Rutier din cadrul IPJ, iar restricţia ce urmează a fi aprobată de Consiliul Judeţean va fi în fiecare weekend, începând de vineri, ora 12, până luni dimineața la ora 6.

Luarea unei astfel de măsuri se face pentru a proteja oarecum turiştii ce vin în weekend în zona Semenic, dar şi pentru protejarea acestor tronsoane proaspăt reabilitate tot în scopul dezvoltării turismului. Adevărul e că problemele ridicate de transportatorii de masă lemnoasă, dintre care doar patru la sută sunt din judeţul nostru, au mai fost discutate în forul decizional judeţean.

Cândva, preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde, spunea că „suntem între ciocan şi nicovală, pentru că judeţul nostru beneficiază de venituri importante din exploatările forestiere. Pe de altă parte, da, transportatorii trebuie şi sancţionaţi“. O restricţie de trei zile nu înseamnă o sancţiune, aşa că pentru turism restricţionarea maşinilor de mare tonaj este binevenită.

Nina Curiţa