Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Data la care bugetarii se vor putea bucura de banii câştigaţi în instanţă este tot mai îndepărtată. Şi asta pentru că din 2012, timp de patru ani, aceştia îşi vor primi drepturile câştigate… însă eşalonat, asta pentru că aşa au decis deputaţii din Comisia de Buget – Finanţe.

„Această decizie scoate în evidenţă puternicul dezechilibru existent în relaţia de putere dintre cetăţeni şi cei care ar trebui, conform mandatului, să vegheze la respectarea unui set de reguli şi legi fără de care România încetează să mai fie o ţară democratică. După ce au reuşit să transfere întreaga vinovăţie privind marasmul în care se afundă ţara, parlamentarii ne arată acum că atunci când, din motive de proastă coordonare, nu reuşesc să influenţeze o decizie judecătorească îşi pot permite să o ignore folosind ca argument criza economică şi eventualul dezechilibru bugetar“, a spus pentru Jurnal CS, liderul Cartel Alfa Caraş-Severin, Marian Apostol.

Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la 31 decembrie 2011, se va realiza după o procedură de executare care începe astfel: în 2012 se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu,

în 2013 – 10%, în 2014 – 25%, în 2015 – 25%, în 2016 – 35%, potrivit unui raport preliminar adoptat în unanimitate de Comisia de Buget – Finanţe. Deputaţii au adus această modificare în condiţiile în care OUG nr. 71/2009 prevedea că sumele devenite executorii până la sfârşitul lui 2009 erau plătite astfel: în anul 2010 – 34% din valoarea titlului executoriu, în 2011- 33%, în 2012 – 33%.

Camera Deputaţilor este forul decizional. În instanţă, bugetarii au câştigat cam 1,8 miliarde de euro.

Anca Preda