Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Patronul spiritual al Bibliotecii Judeţene a fost sărbătorit într-un cadru festiv în municipiul de pe Bârzava.

Sub genericul „Cărturari bănăţeni în contextul naţional şi european“, marţi, în sala de şedinţe a palatului administrativ judeţean, a avut loc un simpozion omagial dedicat celor 250 de ani de la naşterea bănăţeanului Paul Iorgovici. În cadrul evenimentului organizat de Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“ a fost prezentată şi cartea „Observaţii de limbă rumânească“, o lucrare realizată de Paul Iorgovici, îngrijită şi reeditată în anul 1971 de cercetătorii ştiinţifici timişoreni Doina Bogdan-Dascălu şi Crişu Dascălu.

Ediţia jubiliară a „Observaţiilor de limbă rumânească“ are însă o istorie, aşa cum a fost ea prezentată ieri de prof. univ Ioan David, directorul Editurii David Press Print Timişoara. Cartea a apărut pentru prima dată în anul 1799, în scriere chirilică, dar la acea vreme ediţia nu a fost bine primită. Volumul a avut însă un susţinător în persoana lui Eliade Rădulescu, care în 1838 retipăreşte în „Curierul românesc“ o altă ediţie a „Observaţiilor de limbă rumânească“. Doi ani mai târziu, acelaşi Eliade Rădulescu a republicat cartea în suplimentul „Curierul de ambe sexe“.

Tot în această publicaţie, volumul apare retipărit în 1862. Cartea lui Paul Iorgovici a fost readusă în prim-plan în 1971 de cercetătorii Doina Bogdan-Dascălu şi Crişu Dascălu. Cei doi publică volumul atât în scriere chirilică, cât şi în limbaj latin. În 2012, ediţia a fost retipărită la Editura David Press Print Timişoara, iar anul acesta cartea apare sub ediţie jubiliară, având în vedere că se împlinesc 250 de ani de la naşterea cărturarului bănăţean.

La simpozionul organizat de biblioteca judeţeană au participat lingvişti, oameni de cultură şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene, care au vorbit despre personalitatea cărturarului Paul Iorgovici şi opera sa. Tot ieri, la sediul central al Bibliotecii „Paul Iorgovici“ a fost dezvelită şi sfinţită efigia patronului spiritual al instituţiei, realizată din piatră artificială de artistul plastic reşiţean Petru Comisarschi.