Caraş-Severin, Romania
CARAŞ-SEVERIN – În opinia preşedintelui CJ, Silviu Hurduzeu, alocarea banilor pentru funcţionarea căminului de la Anina ar crea dezechilibru.

Primăria Anina îşi pune speranţe în Consiliul Judeţean Caraş-Severin pentru funcţionarea Căminului de Bătrâni, care a fost înfiinţat după închiderea spitalului din fostul oraş minier. „Din păcate, încă nu am ajuns la un consens cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin în ceea ce priveşte existenţa acestui cămin, pentru anul 2017. Noi am înaintat o adresă prin care am solicitat alocarea, de către Consiliul Judeţean, a circa 34.000 de lei, iar noi, la rândul nostru, prin Consiliul Local Anina urmând să punem alţi 22.000 de lei, astfel încât să acoperim cei 56.000 de lei care lipsesc din bugetul Căminului pentru persoane vârstnice. Diferenţa de 43.000 de lei necesară este acoperită din contribuţiile bătrânilor beneficiari”, a declarat primarul oraşului Anina, Gheorghe Românu. În cazul în care Consiliul Judeţean Caraş-Severin nu va putea aloca diferenţa de bani necesari pentru Căminul de bătrâni, căminul s-ar putea închide, având în vedere că Primăria Anina nu va putea susţine funcţionarea acestuia. Consiliul Local Anina a asigurat căldura, energia electrică, lemnul şi toate celelalte utilităţi, pentru ca bătrânii să poată trece cu bine peste iarnă. „Organizăm şi tot felul de spectacole, iar din încasarea biletelor strângem anumite sume de bani, cu care ne plătim unele restanţe la impozite, dar mai ales la produsele de carne” , a adăugat edilul-şef.
Anul acesta, Primăria Anina a primit doar 39.000 de lei pentru Căminul de bătrâni, pentru perioada noiembrie – decembrie 2015, fapt pentru care s-a ajuns la o datorie a administraţiei publice de 100.000 de lei – bugetul căminului pe o lună de zile. Soarta acestui cămin a rămas în coadă de peşte, fiind afectate asistente şi infirmiere preluate de la fostul spital. În prezent sunt 43 de beneficiari ai Căminului de bătrâni, la o capacitate de 60 de persoane.
„De-a lungul timpului a existat o corespondenţă, înainte de a-mi începe eu mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean între această instituţie şi Primăria Anina, pe de-o parte, şi Căminul pentru Persoane Vârstnice Anina pe de altă parte, privind ajutorul pe care CJ îl poate acorda. Din cauza lipsei de fonduri – pentru că nu au mai venit bani de la Guvern (nu a fost prelungită subvenţionarea – n.r.) – pentru susţinerea cheltuielilor Căminului, bugetul Aninei se află în suferinţă şi înţeleg supărarea domnului primar. Legat de preluarea căminului din Anina, răspunsul nostru la această solicitare a fost că se va analiza situaţia în perioada imediat următoare, pentru ca subiectul să nu fie folosit în campania electorală. Acest cămin a fost înfiinţat în momentul în care s-a desfiinţat spitalul din oraş, în acel moment Primăria asumându-şi toate obligaţiile legate de cheltuieli. În acest an, fondurile de la Guvern nu au mai venit. Oferta CJ la aceste solicitări a fost că noi putem prelua, prin cele trei cămine din subordine, beneficiarii de la Anina. Până la urmă, voi veni cu o decizie în cadrul CJ, în plen, pentru a identifica o soluţie: alocăm fonduri pentru cămine pentru persoane vârstnice în fiecare localitate – şi preluăm căminul de la Anina (iar căminul de la Bocşa ar putea lua lua acest lucru drept precedent şi ar putea face la fel), şi CJ va avea în subordine cinci cămine, pe lângă cel pentru persoane fără adăpost de la Caransebeş? În aceste condiţii, cu aceste cheltuieli, nu ştiu din ce bani mai facem investiţii la anul în Caraş-Severin. Nu se poate să avem cămine pentru persoane vârstnice în fiecare localitate şi să vorbim apoi despre reparaţii sau modernizări de drumuri judeţene. Repet şi insist: la nivelul căminelor din subordinea CJ este posibilitatea preluării beneficiarilor de la Anina. Cheltuielile de care vorbim s-ar putea regăsi în drumuri. Până în acest moment, Consiliul Judeţean a alocat pentru cele trei cămine din subordine şase milioane de lei. E doar o componentă a asistenţei sociale, pe lângă şcoli speciale“, a explicat Silviu Hurduzeu, preşedintele forului judeţean Caraş-Severin.