Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Structura examenelor de final de liceu se schimbă de la an la an. Dacă în ultimii doi ani, Bacalaureatul a scos la suprafaţă adevărata valoare a absolvenţilor de liceu, nepromovând nici măcar jumătate din numărul acestora, în 2013 examenele se anunţă şi mai dificile.

În cazul în care Ministerul Educaţiei va schimba programa, absolvenţii de liceu vor avea de studiat materie mai multă, iar subiectele ar urma să fie formulate în funcţie de profil.

Modificările sunt prevăzute în legea educaţiei şi urmau să intre în vigoare oricum din 2016. Limba şi literatura română rămâne materie obligatorie iar în funcţie de profil, unii elevi vor avea de învăţat mai mult la matematică, fizică şi chimie, pe când ceilalţi, vor studia la geografie, biologie şi istorie.

De exemplu, absolvenţii liceelor reale vor susţine un examen scris la matematică şi unul combinat din fizică, biologie şi chimie. Până acum proba specializării se dădea doar la una din aceste trei materii. Din 2013, datorită Bacalaureatului diferenţiat, tinerii vor susţine un examen combinat din toate aceste materii, astfel că vor avea de învăţat în plus la două discipline. În aceeaşi situaţie vor fi şi absolvenţii profilului uman care vor avea de susţinut examenul scris la limba străină şi o probă cumulată din geografie, istorie şi ştiinţele socio-umane.

În cazul liceele tehnologice şi de artă proba specializării va conţine subiecte variate din materia specifică liceului. Părerile eleviilor în ceea ce priveşte introducerea Bacalaureatului diferenţiat sunt împărţite. Jumătate dintre tinerii care au răspuns chestionarelor trimise de Ministerul Educaţiei, la mijlocul lunii iunie, inspectoratelor şcolare judeţene, au optat pentru păstrarea formei actuale şi tot atâţia au spus că vor probe diferenţiate.

Majoritatea celor care doresc această schimbare sunt de la filiera tehnologică. Decizia finală va fi luată de Ministerul Educaţiei, care analizează posibilitatea introducerii unui astfel de examen, întrucât există candidaţi care primesc aceleaşi subiecte, dar care nu au acelaşi număr de ore la materia respectivă.

Lavinia Predescu