Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – A doua săptămână de examene a început luni, 26 august, cu proba scrisă la limba română.

 După ce au susţinut probele orale din cadrul examenului de Bacalaureat, absolvenţii clasei a XII-a îşi exprimă, în scris, cunoştinţele dobândite pe parcursul celor patru ani de liceu. După examenul susţinut luni, la limba şi literatura română, tinerii s-au declarat optimişti, iar subiectele, spun ei, au fost mult mai uşoare faţă de sesiunea precedentă.

De asemenea, candidaţii la examenul de toamnă au fost încântaţi deoarece la subiectul al III-lea poezia a fost înlocuită de specia genului dramatic, comedia. La subiectul al II-lea elevii au avut de argumentat importanţa comunicării într-o echipă, iar textul la prima vedere a fost extras dintr-un fragment de Ioan Slavici. Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, prof. Ionel Moatăr, la Colegiul Tehnic Reşiţa erau aşteptaţi la examenul de ieri 284 absolvenţi de liceu.

Dintre aceştia s-au prezentat 230 şi nici un tânăr nu a fost eliminat. La Liceul Tehnologic „Dacia” Caransebeş s-au prezentat 79 de elevi din totalul de 115 înscrişi. Doi elevi au fost eliminaţi din examen. Şi la Liceul Teoretic „General Dragalina” din Oraviţa un elev a fost eliminat deoarece a încercat să copieze. La acest centru de examen s-au prezentat 190 de candidaţi din 248 înscrişi.

Tinerii au fost mulţumiţi de subiecte şi speră să obţină note bune. „Eu consider că am scris destul de bine la acest examen şi sper să iau nota şase sau şapte mai ales că subiectele au fost mai uşoare decât data trecută”, ne-a mărturisit Gabriela Loghin, absolventă a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” Reşiţa, care mai are de susţinut un examen la Psihologie. Subiectele au fost uşoare şi pentru Marian Trăilă de la Colegiul Economic al Banatului Montan. Tânărul este convins că va lua peste şapte la singurul examen pe care l-a avut de susţinut în această sesiune. În continuare, Marian îşi doreşte să urmeze cursurile universitare la Timişoara, la profilul Mecanică.

Pentru sesiunea august-septembrie 2013 s-au înscris 118 candidaţi, care vor susţine probele scrise în trei centre de examen organizate la Reşiţa, Caransebeş şi Oraviţa. Astfel, Colegiului Tehnic Reşiţa este centru de examen pentru cei 284 de candidaţi din Bocşa, Caraşova şi Reşiţa. De asemenea, Liceul Teoretic „Dacia” Caransebeş este centru de examen pentru elevii din Oţelu Roşu, Caransebeş, Mehadia, Teregova şi Băile Herculane, iar Liceul Teoretic „General Dragalina” Oraviţa găzduieşte Bacalaureatul pentru tinerii din Oraviţa, Prigor, Bozovici şi Moldova Nouă. Centrul Zonal de Evaluare este organizat la Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Reşiţa. Probele scrise vor fi susţinute în intervalul 26-30 august. În 2 septembrie vor fi afişate rezultatele şi depuse contestaţiile. Acestea vor fi evaluate în 3 şi 4 septembrie urmând ca rezultatele finale să fie afişate în 5 septembrie.

Lavinia Predescu

 

Număr de candidaţi pe tip de subiect

Limba şi literatura română 123

Limba şi literatura germană 2

Limba engleză 113

Limba franceză 15

Limba germană modernă 4

Competenţe digitale 123

Probele scrise

Limba şi literatura română 646

Limba şi literatura germană 8

Limba şi literatura sârbă 1

Istorie 107

Matematică Mate-Info. 138

Matematică Ped. 1

Matematică Şt-Nat. 88

Matematică Tehn. 441

Anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană 74

Biologie vegetală şi animală 301

Chimie anorganică Teh. Nivel I/II 17

Chimie organică Teh. Nivel I/II 4

Fizică Teh. 31

Fizică Teo. 1

Geografie 167

Informatică MI C/C++ 7

Logică, argumentare şi comunicare 1

Psihologie 5

Sociologie 3