Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Luni, 1 iulie, absolvenţii clasei a XII-a au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română.

Odată cu primirea foilor de examen, candidaţii la Bacalaureat, atât cei care au învăţat cât şi cei mai puţin pregătiţi, au avut parte de o supriză, întrucât eseul de la punctul III viza un text poetic. Subiectele abordate de tineri au fost elaborate în funcţie de profilul absolvit. Dacă pentru cei care au studiat patru ani profilul uman subiectul al III-lea s-a referit la tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând simbolismului, „realiştii” au abordat aceeaşi temă, dar dintr-un text poetic aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Cu privire la subiecte părerile au fost împărţite. Cu toate acestea, majoritatea tinerilor au fost nemulţumiţi de faptul că în acest an poezia i-a luat locul romanului. „A fost destul de greu. Nu mă aşteptam să pice poezie şi mai ales simbolistă. Dar a fost mai uşor decât la simulare”, ne-a mărturisit Andreea Vîlsan, absolventă a Colegiului Naţional „Traian Lalescu”. Simbolismul lui Bacovia a fost dificil şi pentru Cristina Balici, care ne-a spus că „a fost greu deoarece nu ne-am aşteptat. Sper să-l iau, nu contează cu ce notă”. Chiar dacă ultimul subiect a fost mai dificil, tinerii se arată încrezători în nota finală. „A fost foarte greu. Ne-am aşteptat să pice roman şi din păcate am primit o poezie. Dar m-am descurcat la primele două subiecte şi consider că o să iau nota şapte”, ne-a declarat Adrian Niţulescu.

Prima probă scrisă a Bacalaureatului nu a fost dezamăgitoare pentru toţi candidaţii de anul acesta. Flavius Mihăilă s-a declarat mulţumit de subiecte: „A fost destul de lejer, am avut timp suficient, m-am descurcat. La subiectul al III-lea am avut o poezie la alegere între Arghezi, Blaga şi Barbu. Cu alte cuvinte, o poezie modernistă. Sper să iau nota nouă”, ne-a mărturisit fostul elev al Liceului Teoretic „Diaconovici-Tietz”.

La profilul uman, primul subiect a făcut referire la un text de Mihail Sebastian. Subiectul doi, textul argumentativ, a fost despre utilitatea scrierii unui jurnal la vârsta adolescenţei, iar subiectul al III-lea a fost eseul. La profilul real s-a dat varianta cu numărul 7. Subiectul I a fost un text la prima vedere din „Scrinul Negru”, de George Călinescu, pe baza acestui fragment tinerii având de răspuns mai multor cerinţe.

Subiectul cu numărul doi a reprezentat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model de viaţă, elevii fiind nevoiţi să respecte structura discursului argumentativ. La subiectul al III-lea tinerii au conceput un eseu de 600 – 900 de cuvinte, în care au prezentat tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Fiecare subiect este notat cu 30 de puncte, 10 puncte se oferă din oficiu, iar pentru rezolvarea cerinţelor foştii liceeni au avut la dispoziţie trei ore. Examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013, continuă marţi, 2 iulie, cu proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Miercuri, 3 iulie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului iar pe 5 iulie tinerii vor susţine ultimul examen, proba la alegere a profilului şi specializării.

Lavinia Predescu