Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Conducerea forului universitar reşiţean a luat decizia de a demara negocierile cu cei de Cluj, în vederea fuzionării. Deocamdată declaraţiile sunt rezervate, însă pline de speranţă.

Dacă vorbim despre viitorul studenţilor reşiţeni sau despre cel al universităţii de pe malurile Bârzavei, se pare că perspectivele sunt cât se poate de senine. Rectorul Andrade Bichescu nu s-a aruncat în declaraţii care să dea speranţe deşarte, însă a vorbit despre dorinţa de a alinia Reşiţa în rând cu ultimele trenduri în materie de educaţie universitară. Se fac consorţii, forurile se grupează, iar Reşiţa, un mic punct pe hartă, s-ar putea pierde în acest mare ocean, chiar dacă în ultimii ani dă semne de redresare. Să nu uităm, chiar anul acesta, numărul bobocilor aproape îl egalează pe cel al studenţilor din ceilalţi ani, lucru de apreciat.

„În momentul de faţă nu putem vorbi de nicio fuziune, a exclamat, ferm, rectorul UEMR. Este doar începutul unui demers. Joi, la nivelul Senatului, a fost aprobată acea propunere de iniţiere a unei negocieri cu Universitatea Babeş-Bolyai, în perspectiva unei fuziuni prin absorbţie. Ceea ce ne-a determinat să facem acest pas este trendul, perspectiva şi tot viitorul pe care-l anticipăm pentru sistemul de învăţământ din România, care încearcă să se alinieze la cerinţele Uniunii Europene“.

Ce se va întâmpla cu Reşiţa în context zonal, european? Andrade Bichescu a explicat: „Deja sunt trei centre universitare care fac parte din consorţii universitare internaţionale. Urmează şi alte etape în care universităţi din România vor face parte din astfel de consorţii. Este clar că universităţile regionale, universităţile mai mici vor avea şanse minime sau poate chiar deloc să fie parte în astfel de consorţii. Pentru a nu risca soarta învăţământului superior reşiţean credem că este mai bine să fim parte a unui centru universitar de prestigiu, nu doar la nivel naţional, ci şi internaţional. Cred că vom avea garanţia calităţii învăţământului superior la Reşiţa şi în felul acesta putem să oferim o încredere mai mare tineretului nostru de a rămâne aici, acasă, pentru a contribui la reconstrucţia comunităţii în care trăim cu toţii“.

Rectorul de la Reşiţa a vorbit despre strădaniile universităţii pe care o conduce, despre modul în care a reuşit să recâştige încrederea oamenilor: „E clar, în ultima perioadă am văzut cu toţii că lucrurile au început să se schimbe la universitate. Iar universitatea şi-a recâştigat încrederea la nivelul comunităţii. Sperăm să putem trece la un nivel superior în perioada imediat următoare. A fost demarat acest proces, aşteptăm şi noi să vedem ce se va întâmpla în continuare. Mai multe nu cred că sunt de discutat în momentul de faţă“.

De ce Cluj şi nu Timişoara?

Reşiţa nu e la prima tentativă de fuziune cu un centru universitar. Într-o vreme, s-au purtat discuţii cu cei de la Politehnica Timişoara, au şi fost adoptate decizii de o parte, însă procedurile n-au fost duse până la capăt. Iar „în 2015 au fost discuţii şi a fost o intenţie la nivelul comunităţii noastre academice, la nivelul structurilor de conducere, de a se realiza o fuziune cu Universitatea de Vest din Timişoara, preciza rectorul Bichescu. La momentul respectiv nu s-a realizat. De atunci nu a mai fost niciun interes din partea universităţii noastre pentru un astfel de proces. Noi am fost tot timpul deschişi la colaborare, acum s-a ivit, a apărut această idee, a fost să fie Babeş-Bolyai, nu cred că trebuie să stăm să analizăm prea mult de ce Babeş-Bolyai, pentru că sunt cel puţin doi indicatori care ne dau speranţe că alegerea făcută este una bună: cea mai mare universitate din România şi universitate aflată în toate rankingurile internaţionale“.

Vom avea Medicină la Reşiţa?

În clipa de faţă, procedurile fiind în stadiu incipient, nu se poate spune nimic vizavi de ce anume va scrie pe diplomele tinerilor care vor absolvi la Reşiţa. Asta pentru că încă nu se ştie cum se va numi centrul de la Reşiţa. Şi nici nu se ştie dacă se vor deschide sau ce alte facultăţi se vor deschide în actualul „Eftimie Murgu“.

„Rămâne să vedem ce se va stabili în urma negocierilor. Orice idee lansată acum ar putea fi combătută în urma unui proces de negocieri şi nu vreau să mă lansez în discuţii sau în afirmaţii care să fie ulterior contrazise. Urmează să înaintăm Universităţii «Babeş-Bolyai» o adresă prin care să îi informăm despre intenţiile noastre. (…) Deocamdată nu au fost discuţii purtate vizavi de baza noastră materială cu cei de la Cluj. Aşteptăm şi noi cu nerăbdare să vedem ce se poate dezvolta în viitor la Reşiţa. Dar tocmai aceasta este ideea şi cu această speranţă mergem către UBB, de a dezvolta în continuare învăţământul superior la Reşiţa. Într-adevăr, baza noastră materială ne permite o astfel de abordare pe viitor şi chiar avem convingerea că şi cei de la UBB, în situaţia în care ar accepta acest proces de fuziune, ar fi interesați să dezvolte învăţământul superior la Reşiţa“, a conchis rectorul Andrade Bichescu.

Antoniu Mocanu