Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru multă lume nici măcar pensia nu mai este o certitudine în România zilelor noastre.

Și asta dintr-un motiv foarte simplu: unii dintre angajatori nu plătesc contribuțiile lunare la fondurile obligatorii de pensii din pilonul 2. Potrivit Asociației Fondurilor de Pensii, în ianuarie 2015 peste trei milioane de români cu vârste între 18 și 42 de ani erau în această situație.

Persoanele care doresc să afle dacă se regăsesc printre cei cu contribuțiile neplătite la sistemul de pensii obligatorii administrate privat pot verifica acest lucru pe site-ul Casei Naționale de Pensii și pe cele ale fondurilor private la care au aderat.

De exemplu, la Casa de Pensii se pot cere cu buletinul o listă cu toate contribuțiile avute de-a lungul timpului sau un nume de utilizator cu parolă pentru verificarea online a contului de pensie pe site-ul cnpas.org. Pentru cei care contribuie doar la sistemul public de pensii, tot Casa de Pensii deține datele necesare.

Aceștia trebuie să știe că au numai trei ani la dispoziție ca să solicite angajatorilor, prin conciliere amiabilă sau instanță, plata contribuțiilor. Asociația Fondurilor de Pensii avertizează însă că în cazul în care firma care n-a plătit contribuțiile s-a desființat între timp, banii nu mai pot fi recuperați.

Există totuși și repercusiuni legale pentru aceste firme, legea fiind foarte strictă în acest moment: 2 ani de închisoare pentru administratorii care rețin, dar nu virează contribuțiile angajaților.