REȘIȚA – Nu riscați să le cumpărați din locuri neautorizate, între ele se pot strecura și ciuperci otrăvitoare care pot duce la intoxicații.
De ani de zile, specialiștii și medicii avertizează același lucru în privința ciupercilor cumpărate ocazional la colț de stradă sau în piață. Chiar dacă nu s-au semnalat cazuri de intoxicații, octombrie fiind sezonul ghebelor, este preferabil să nu dați curs tentației de a vă cumpăra cu 5 lei propria moarte. Primele ghebe apar la sfârşitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de „ghebe false“ şi nu sunt comestibile. Se deosebesc de cele comestibile prin aceea că le lipseşte inelul de sub pălărie, iar pălăria în partea superioară este mai lucioasă şi nu are acele puncte maronii pe care le are cea comestibilă. Armillaria mellea, după denumirea științifică, poate fi confundată și de către cunoscători cu o serie de specii asemănătoare, însă letale. Dacă, totuși, ați cumpărat ciuperci de pe stradă și nu sunteți sigur că persoanele care le vând în locuri neautorizate sunt, într-adevăr, cunoscători, trebuie să știți că metoda usturoiului sau a cepei care se înnegresc în oala cu ciuperci nu este sigură. De aceea, în cazul în care vă simțiți rău, după ce ați consumat ciulamaua sau tocănița de ciuperci, specialiștii recomandă să vă adresați imediat unei unități medicale de urgențe, chiar dacă starea de rău a trecut. Nu întârziați, pentru că în realitate, starea se agravează. Și ciupercile ingerate crude sau cele bătrâne pot cauza intoxicații gastrointestinale grave. De asemenea, nu consumați alcool împreună cu ciuperci.