Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La nivelul Consiliului Superior al Magistraturii se analizează oportunitatea desfiinţării Judecătoriei Moldova Nouă.

Prezenţa reprezentantului Consiliului Superior al Magistraturii la Reşiţa, la finalul săptămânii trecute, a adus o veste care ar putea duce cauzele celor din zona Moldova Nouă înspre Oraviţa. Mona-Lisa Neagoe, reprezentantul CSM în relaţia cu tribunalele a anunţat, cu ocazia prezentării bilanţului Tribunalului Caraş-Severin pe anul trecut, că la nivelul instituţiei pe care o reprezintă se analizează oportunitatea desfiinţării Judecătoriei Moldova Nouă şi reorientarea zonei pe care aceasta o deserveşte între Judecătoria Oraviţa. Criteriile pe baza cărora vor dispărea alte peste 20 de judecătorii din ţară au fost amintite, cu acelaşi prilej, de reprezentantul CSM. Vă reamintim că Judecătoria Oraviţa a preluat deja atribuţiile similare pe care le avea instituţia de la Bozovici.

„S-a format un grup de lucru la nivelul CSM care analizează şi situaţia Judecătoriei Moldova Nouă, ideea fiind legată de raţionalizarea instanţelor. Nu este neapărat o iniţiativă a CSM, ci este şi o condiţionalitate impusă în Mecanismul de cooperare şi verificare. Acesta a evidenţiat, anul trecut, o disproporţie între volumul de activitate şi alocarea resurselor umane între instanţele din România. Astfel, instanţele foarte mici care nu-şi justifică atât de mult existenţa vor fi preluate ca volum şi personal de altele. Criteriile stabilite prin consultare cu instanţele se referă la un volum de activitate de până la 3.500-3.600 de cauze (calculat ca medie statistică pe o perioadă relevantă), o schemă de doi-patru judecători, infrastructura (rutieră sau feroviară), elementele de cost privind funcţionarea instanţelor, elementul demografic, distanţele până la instanţele unde vor fi realocate dar şi punctele de vedere ale ordonatorilor de credite“, a precizat Mona-Lisa Neagoe.

„Analiza care se face este delicată şi aici trebuie să se ţină cont de faptul că este o zonă declarată defavorizată. Punctul de vedere al Curţii de Apel Timişoara a fost că Judecătoria Moldova Nouă nu se poate desfiinţa. Decizia de păstrare aparţine Guvernului. Conducerea Curţii de Apel Timişoara nu agreează politica CSM care are drept criteriu volumul de activitate. Cauzele cu a căror soluţionare a fost învestită instanţa nu sunt toate cu acelaşi grad de dificultate, iar acesta din urmă ar trebui să fie un criteriu“, a precizat Florin Dogaru, vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, prezent la aceeaşi întâlnire.

Flavius Rotariu

La nivelul Consiliului Superior al Magistraturii se analizează oportunitatea desfiinţării Judecătoriei Moldova Nouă.