Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cam asta susţine senatorul liberal Marcel Vela, care ar vrea ca legea să permită o armonie între natură şi localităţile ce nu se pot dezvolta.

După ce a mulţumit pentru încurajări şi aprecierile legate de amendamentul legat de judeţul Caraş Severin, votat în plenul Senatului cu majoritate de voturi, prin care pot ieşi la pensie fără penalizare, cu 2 ani mai devreme faţă de vârsta prevăzută de actuala legislaţie, şi cetăţenii care au locuit neîntrerupt timp de 30 de ani, indiferent de meseria sau locul lor de muncă, în Reşita, Oţelu Roşu, Moldova Nouă, Anina, Armeniş şi Ciudanoviţa, senatorul Marcel Vela are alte planuri. De data aceasta vrea să îi consulte pe cărăşeni în legătură cu o altă problemă reală care afectează viaţa a aproape jumătate din populaţia judeţului Caraş-Severin şi blochează 39 de primării şi investiţiile din aceste localităţi care au, integral sau parţial, suprafeţe cu arii protejate.

„Pentru că procesul legislativ presupune, printre altele, şi primirea de opinii în legătură cu proiectele de legi care vin în Parlament, vă întreb cum vedeţi voi, dragi prieteni, regimul ariilor protejate din România sub un aspect foarte sensibil – raportul cu dezvoltarea comunităţilor din preajma ariilor protejate?“, întreabă Vela.

În această perioadă, la comisiile Senatului, se află în lucru un proiect propus de un senator liberal, Ioan Chirteş, în legătură cu modificarea legislaţiei privind regimul ariilor naturale protejate şi conservarea habitatelor naturale. Şeful liberalilor cărăşeni susţine că este iniţiator la această lege care va îmbunătăţi legislaţia ariilor protejate, în sensul că se dă prin acest act normativ posibilitatea comunităţilor să se dezvolte armonios, la fel ca şi celelalte, în special în infrastructură şi utilităţi. Parlamentarii consideră că lucrările de strictă necesitate trebuie exceptate din lista interdicţiilor pe care le presupune o zonă protejată, iar „binecuvântarea naturii trebuie să fie pentru toţi compatrioţii noştri un avantaj, nu o pedeapsă“.

„În prezent, din cauza cadrului legal restrictiv, în aceste zone unde sunt protejate flora şi fauna este aproape imposibil să faci o canalizare, spre exemplu, să racordezi la curent electric anumite locuinţe sau să faci investiţii de alimentare cu apă potabilă. Ceea ce este profund greşit, condamnând la subdezvoltare comunităţi care altfel ar putea creşte în armonie cu natura şi nu cu acces restricţionat la civilizaţie din cauza arealului şi zonei în care trăiesc. Lucrările de strictă necesitate trebuie exceptate din lista interdicţiilor pe care le presupune o zonă protejată, motiv pentru care iniţiez şi susţin această lege, deoarece binecuvântarea naturii trebuie să fie pentru toţi compatrioţii noştri un avantaj, nu o pedeapsă. Mă interesează, însă, părerea voastră, mai ales că judeţul nostru este o bijuterie a naturii, cu multe zone care cad sub incidenţa acestor norme legislative, pentru că doar împreună putem ajuta aleşii locali să dezvolte comunităţile, dar putem şi conserva natura într-un echilibru care să fie, nici mai mult nici mai puţin, aidoma celor din alte state care au dovedit că se poate. Părerile voastre mi le puteţi comunica public pe adresa de mail marcel.vela@senat.ro.“, mai susţine Marcel Vela.

FOTO: REVISTA BIZ