Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şoselele de centură ale Caransebeşului şi Domaşnei, în valoare de 70 de milioane de euro, sunt închise pentru reparaţii.La mai puţin de jumătate de an de la inaugurare, două investiţii în infrastructura rutieră a judeţului, ce au costat aproape 70 de milioane de euro în total, arată rău. Este vorba de centurile de ocolire a municipiului Caransebeş şi a localităţii Domaşnea, închise la aceasta oră pentru reparaţii.

Potrivit oficialilor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, lipsa stratului de uzură pe cei 12 kilometri ai centurii Caransebeş a făcut ca pe toată lungimea şoselei să apară gropi şi crăpături, problemă care va trebui rezolvată în cele trei săptămâni în care circulaţia este închisă, termenul impus de companie.

Constructorii au intervenit deja cu frezele pe zone întregi din şosea pentru a înlocui asfaltul deteriorat, însă până la finele lunii mai trebuie să rezolve şi problemele apărute în ce priveşte rigolele de scurgere a apelor pluviale, parapeţii de protecţie şi indicatoarele rutiere care lipsesc în multe zone de pe şoseaua de centură. În ceea ce priveşte centura Domaşnea, şi pe acest tronson circulaţia a fost închisă, din cauza alunecărilor de teren, mai precis a taluzului de rambleu, dar şi a craterelor apărute în carosabil, ceea ce pune în pericol siguranţa în trafic.

În aceste condiţii, în care porţiuni mari dintr-o bandă a drumului s-au surpat pur şi simplu, drumarii nu pot estima un termen în care circulaţia pe varianta Domaşnea va fi redeschisă. Cele două centuri ocolitoare au fost realizate cu fonduri europene, prin Programul ISPA, şi au fost date în funcţiune în ultimele luni ale anului trecut.

Lidia Almăjanu