Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cel puţin aşa a reieşit din informarea prezentată de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială la Prefectură!

Potrivit informării privind acordarea drepturilor persoanelor persecutate politic de dictatura instaurată în 6 martie 1945, precum şi drepturile persoanelor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, în acest moment beneficiază de aceste pensii speciale 973 de persoane. Este vorba de Decretul Lege nr. 118/1990 republicat, cu modificările şi completările ulterioare, situaţia plăţilor efectuate în cele zece luni care s-au scurs din acest an fiind prezentată de inspectorul AJPIS CS, Florin Gheorghe Dudas, la şedinţea Comisiei de Dialog Social.

Astfel, din cei 973 de beneficiari ai legii, 688 sunt titulari de drepturi, conform art.1 din actul normativ, iar 285 sunt urmaşi, respectiv soţul sau soţia celui decedat, conform art.5 din această lege. Cât priveşte cererile de acordare a respectivei pensii, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 octombrie 2019, au fost înregistrate 22 de cereri, din care doar 13 au fost admise, o cerere a fost direcţionată spre AJPIS Timiş, iar opt cereri au fost respinse (domiciliu obligatoriu – o cerere, deportată în străinătate după 23 august 1944 – două cereri, urmaşii celor decedaţi- patru cereri).

A.G.