Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Prezentarea noului act va fi obligatorie la înscrierea în colectivitate.

Carnetul de vaccinări al copiilor a fost actualizat ca urmare a modificării calendarului național de vaccinare, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Actualizarea a fost necesară deoarece au intrat în vigoare a Normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2015 și 2016.

Singura parte a carnetului care s-a schimbat este cea a calendarului de vaccinare, iar inocularea se face de către medicul de familie în afara celor din primele zile de viaţă, care sunt efectuate în maternitate. Medicii de familie vor inocula dozele la vârstele de două, patru, 11 şi 12 luni şi la cinci, şase şi 14 ani.

Carnetul de vaccinări va fi eliberat aparținătorului legal al copilului, la ieșirea din maternitate. Vaccinările vor fi înregistrate obligatoriu în carnetul respectiv de către unitatea medicală care efectuează inocularea. În situația administrării de vaccinuri combinate, se va completa data vaccinării pentru fiecare dintre antigenele conținute de acesta, în rubricile corespunzătoare. La înscrierea în colectivitate se va solicita obligatoriu prezentarea carnetului.

Vaccinările vor fi programate de către medicul de familie, conform calendarului. „Vaccinările prevăzute în calendarul național din România sunt gratuite și asigurate de Ministrul Sănătății. Programarea va fi efectuată la datele stabilite de medicul de familie, la luarea în evidenţă a nou-născutului.

Carnetul trebuie prezentat la fiecare consultație. Din păcate, aşa cum am mai precizat, se constată o reducere a inoculărilor din mai multe cauze, una dintre acestea fiind indusă de unele postări obscure de pe internet. Părinţii ar trebui să discute cu medicii înainte să ia decizii atât de radicale“, este opinia autorităţilor sanitare cărăşene.