Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi AquaCaraş „promitea“ majorarea tarifelor pentru canalizare, le-a umflat şi pe cele practicate pentru apa potabilă.

Conducerea AquaCaraş anunţă o nouă majorare a tarifelor, atât la apă cât şi la canalizare, deşi iniţial reşiţenilor le era „promisă“ doar o scumpire a colectării menajere. Noile tarife vor fi cu aproape 6 procente mai mari, însă efectele acestora sunt aproape duble. Astfel, începând de la data de 1 august, noile tarife practicate de către operatorul judeţean, care au deja avizul Autorităţii Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), sunt de 4,77 lei pe metrul cub de apă potabilă, respectiv de 2,53 de lei pe metrul cub pentru ceea ce intră în sistemul de canalizare.

Trebuie amintit faptul că, în 2011, potrivit unui studiu întocmit la nivel naţional, operatorul cărăşean era acuzat că practică, la Reşiţa, unele dintre cele mai mari tarife din ţară, pe atunci de 3,96 de lei pe metrul cub, la apa potabilă. Anul trecut, de la 1 mai, intrase deja în vigoare altă scumpire, apa potabilă ajungând la 4,51 de lei pe metrul cub, iar canalul la 1,93 de lei metrul cub.

Potrivit sistemului actual de facturare, pentru fiecare metru cub consumat de apă potabilă consumat, este „contorizat“ încă unul aferent canalizării. Chiar şi pentru cei care stau la casă şi udă grădina, apele nefiind preluate de sistemul de canalizare. În acest fel, pentru fiecare metru cub indicat de sistemul de contorizare, reşiţenii vor scoate din buzunare, în realitate, 7,3 lei, faţă de 6,44 de lei cât scoteau anul trecut (cu 13,35% mai mult).

Antoniu Mocanu