Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reprezentanţii BNS au luat deja legătura cu autorităţile pentru a oferi soluţii sanatoriului ce se va închide.

În repetate rânduri, Blocul Naţional Sindical, prin preşedintele filialei cărăşene, Nicolae Drăgan, a arătat că există soluţii pentru ca sanatoriul (devenit secţie a Spitalului din Oraviţa şi ale cărui porţi se vor închide în toamnă), să reintre în circuitul medical românesc şi european.

„Am promis că, dacă ni se va solicita ajutorul, «percutăm» imediat. De aceea am şi început să avem discuţii cu autorităţile din sănătate şi din administraţie. Am primit recent vizita unor reprezentanţi ai BNS de la Bucureşti, de fapt o delegaţie complexă, care s-a deplasat la Marila. Oamenii s-au arătat impresionaţi de istoria şi valoarea locului, însă au ajuns la concluzia că sanatoriul este foarte mare, motiv pentru care au propus segmentarea lui. Pentru început, este vorba despre partea hotelieră, apoi o secţiune de geriatrie şi restul să păstreze rostul pe care l-a avut. Am reuşit să determinăm atât Consiliul Local Oraviţa cât şi pe primarul oraşului şi pe reprezentanţii spitalului să ia deciziile cele mai bune în cazul Marilei“, ne-a declarat Nicolae Drăgan.

Vă reamintim că, printr-o adresă trimisă Ministerului Sănătăţii, conducerea spitalului a solicitat închiderea secţiei Marila şi mutarea acesteia într-o clădire aferentă spitalului pentru obţinerea acreditării.

Drăgan a mai adăugat că, peste câteva zile, Dumitru Costin, preşedintele BNS, se va deplasa la Marila împreună cu prefectul judeţului şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică în vederea identificării unor soluţii pe care le impune amplasamentul construcţiei.

„Putem spune că se înfiinţează o «celulă de criză» pentru a găsi orice soluţie viabile care ar duce la salvarea patrimoniului istoric, cultural şi sanitar pe care îl reprezintă Marila. Este cert deja că, din 2016, locaţia nu va mai putea fi acreditată ca spaţiu în care să se ofere servicii medicale şi sper ca, alături de oamenii pe care i-am amintit să se afle şi oamenii politici a căror implicare este esenţială înainte de alegeri“, a mai explicat preşedintele BNS Caraş-Severin.

Tot legat de sănătate şi tot pe linie sindicală, Drăgan a adăugat că managerii spitalelor din Caransebeş, Oraviţa şi Oţelu Roşu au demarat întocmirea documentaţiei necesare pentru achiziţia dotărilor necesare pe fonduri europene cu cofinanţare minimă.

„De fapt, finanţarea ar acoperi sută la sută necesităţile identificate de managerii care au înţeles imediat importanţa unui asemenea demers. Vorbim de dotări ale unor săli de operaţii, aparatură sau alte materiale pe care le consideră necesare. Suma despre care se vorbeşte la nivel naţional este de peste 400 de milioane de euro, bani care trebuie folosiţi până la sfârşitul anului. Mai mult, câte zece reprezentanţi ai fiecărui spital vor fi calificaţi şi specializaţi în diferite domenii, în cadrul aceluiaşi proiect“, a concluzionat sindicalistul.