Reactualizat la:

Au dat viata de la oras pe cea de la sat

Au dat viata de la oras pe cea de la sat
Scris de Roxana Bălan Nafiru - CORNEREVA – Doi soţi din Caraş-Severin, el inginer iar ea biolog, au renunţat la meseriile lor pentru a-şi deschide propia afacere la ţară, departe de zgomotul urban.

Rectifica

Pe familia Bijan am întâlnit-o zilele trecute, la târgul producătorilor agricoli şi meşterilor populari organizat în parcul Tricolorul din Reşiţa. Cei doi soţi şi-au deschis în urmă cu numai cinci luni o carmangerie în comuna Cornereva, iar de atunci sunt nelipsiţi de la manifestările de acest gen care se organizează în judeţ. Pentru că în faţa tarabei pe care familia Bijan îşi prezenta preparatele din carne de porc se formase coadă, ne-am apropiat pentru a face câteva fotografii. În acel moment, vocea unei doamne, care îşi umpluse plasele cu şuncă, cârnaţi şi cotelet afumat, ne-a atras atenţia: „Sunt cei mai buni cârnaţi pe care i-am gustat vreodată. Păcat că nu aveţi un magazin de desfacere şi la Reşiţa, să ne putem bucura mai des de produsele dumneavoastră“. Pe faţa tinerei din spatele tarabei a apărut un zâmbet de mulţumire.

Povestea soţilor Ştefania şi Nistor Bijan a început la sfârşitul anului trecut când, la îndemnul unor prieteni şi apropiaţi, s-au hotărât să renunţe la meseriile lor şi să se reprofileze. Aşa că, la scurt timp, cuplul reuşeşte să pună pe picioare, cu fonduri proprii, o mică afacere de familie, pe care speră să o dezvolte rapid, în viitorul apropiat. În carmangeria din Cornereva, familia pregăteşte, în mare parte după reţete tradiţionale, moştenite de la bătrâni, o gamă variată de produse şi preparate din carne de porc.

carne

De la caltaboşi, tobă şi cârnaţi, până la rulade de diferite feluri, coaste, cotlet şi şuncă afumată. Chiar dacă acum carnea ce le intră în carmangerie provine de la gospodarii din Cornereva, cei doi soţi nu exclud ca pe viitor să aibă propria lor fermă.

„Cumpărăm porcii de la oamenii din sat. Însă până să ajungă la noi, animalele trec întâi prin abator, unde li se fac şi analizele ce se impun, şi abia apoi se procesează în carmangeria noastră. Nu am dorit să apelăm la fondurile europene, chiar dacă investiţia a fost mare şi nu ştiu în cât timp vom reuşi să ne scoatem cheltuiala. Sperăm să fie bine şi oamenii să ne recunoască după ceea ce le oferim şi să ne aprecieze produsele“, ne-a mărturisit Ştefania Bijan, până nu de mult dăscăliţă în sat.

Următorul pas pe care familia Bijan doreşte să-l facă este acela de a obţine atestatul de produs tradiţional pentru preparatele lor, să se facă cât mai cunoscuţi pe piaţa de profil din zona noastră.

„Chiar dacă faţă de anii trecuţi atestatul de produs tradiţional se obţine mai greu acum, acesta este obiectivul nostru pentru următoarea perioadă. Şi poate astfel vom putea intra pe piaţa marilor lanţuri de magazine, pentru că este mult mai uşor să-ţi vinzi produsele lor decât să le comercializezi cu amănuntul, aşa cum o facem noi“, a mai spus Ştefania Bijan.



Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Dincolo de poleiala lui Donald…
REȘIȚA - În 2008, când a fost ales Obama, mulţi au vorbit despre o revoluţie. S-au înşelat. Deşi Obama a fost [...] mai multe »
Nimeni nu vrea fosta groapa de gunoi
REŞIŢA - Autorităţile locale şi judeţene speră la o soluţie care să rezolve problema din Dealul Lupacului. [...] mai multe »
Protectia consumatorilor, in cifre
CARAŞ-SEVERIN - Pe parcursul anului trecut, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a acordat atenţie [...] mai multe »
Resita a gazduit traditionalul targ al mireselor
REŞIŢA - Expozanţii au venit în sprijinul viitorilor miri cu rochii de mireasă, servicii foto-video, torturi sau [...] mai multe »
Ne-am incalzi ca soparlele, la soare
REŞIŢA - 49% dintre români visează la utilizarea soarelui pentru încălzire, în vreme ce doar 1% folosesc acest [...] mai multe »
Nuntile, la un pas de scumpire
REŞIŢA - Stabilirea taxelor speciale pentru acest an a generat câteva discuţii la Reşiţa, cele mai aprinse dintre [...] mai multe »
Banii reportati se baga in drumurile judetene
CARAŞ-SEVERIN - Consilierii judeţeni au aprobat, în unanimitate, utilizarea excedentului bugetar. mai multe »
Zi lucratoare pentru permanenta
CARAŞ-SEVERIN - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor şi Serviciul [...] mai multe »
Tarife intrate la apa
REȘIȚA - Aleşii urbei au modificat unele dintre taxele speciale practicate pentru serviciile prestate de Complexul de [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou