Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Câţiva tineri studenţi reşiţeni au fost în centrul atenţiei joi, 18 aprilie, după ce s-au întors acasă cu lauri de la o competiţie studenţească. În cadrul acţiunii, conducerea forului şi dascălii coordonatori au apreciat meritele tinerilor reşiţeni şi au vorbit despre dificultatea de a face cercetare aplicativă, care a fost de fapt şi motivul pentru care studenţii de aici au ieşit în evidenţă şi au reuşit să obţină cele mai înalte distincţii.

Este vorba despre participarea la Sesiunea de comunicări ştiinţifice studenţeşti „studING 2013“, derulată sub cupola Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, unde studenţii ingineriei reşiţene s-au întors acasă cu un premiu de excelenţă, cu un premiu I, două premii II, un premiu III şi o menţiune.

„Cred că tocmai acest caracter aplicativ al lucrărilor studenţilor noştri a condus la obţinerea unui număr atât de mare de premii, premiul de excelenţă, singurul acordat în această sesiune de comunicări de la Târgu Jiu, a fost un premiu pentru o lucrare pentru care a fost realizată nu doar partea teoretică, dar şi o machetă care a fost prezentată în competiţie. Şi cred că acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care studenţii au primit distincţia cea mai frumoasă din această sesiune de comunicări“, a precizat Doina Frunzăverde, rectorul UEMR.

„Este un moment de mare bucurie pentru Universitatea din Reşiţa, îi putem evidenţia pe studenţii noştri care au adus multe premii acasă, în urma participării la sesiunea de comunicări ştiinţifice studenţeşti, «studING 2013», organizată la Universitatea «Constantin Brâncuşi» din Târgu Jiu, a declarat rectorul Doina Frunzăverde. Nu suntem la prima participare, suntem la a noua. Suntem deja o prezenţă recunoscută, nu numai cunoscută, la această competiţie, şi pentru noi este motiv de bucurie faptul că din cele opt lucrări care au fost prezentate de studenţii noştri în această competiţie, şase s-au întors acasă cu premii. Am participat la trei secţiuni, şi am obţinut aproape toate premiile la două dintre acestea. Este un motiv de satisfacţie în primul rând pentru studenţii noştri, care au depus un efort în plus faţă de colegii lor, efortul de a-şi forma deprinderi de documentare în primul rând ştiinţifică, de cercetare şi după aceea de redactare a unei astfel de lucrări, şi au avut şi curajul de a participa, de a ieşi cu un pas înaintea colegilor lor, şi de a participa la o astfel de competiţie care nu este deloc uşoară, mai ales când eşti la prima participare, cum a fost în majoritatea situaţiilor. I-am felicitat astăzi, suntem mândri de ei, şi i-am felicitat de asemenea şi pe colegii noştri, cadrele didactice care au îndrumat aceşti studenţi, pentru că de multe ori această activitate nu numai pentru că nu se vede, aceea de dascăl care îşi asumă rolul de mentor pentru cei tineri pe care-i pregătim, care ne urmează pe noi“.

O parte a tinerilor şi dascălilor care au contribuit la reuşita Universităţii Eftimie Murgu plecaseră deja la o altă sesiune de comunicări. Au participat la întâlnirea de joi, alături de conducerea forului, de prorectorul Gheorghe Popovici, profesorii coordonatori Cornelia Anghel Drugărin, Mihaela Răduca şi Valentin Nedelea, precum şi studenţii de la Inginerie Cristian Muscai şi Adrian Păun, care au obţinut premiul de excelenţă, Alexandra Gîrjan, care a obţinut premiul I, Alexandru Tămaş şi Sebastian Mitru, care au cucerit locul II, şi Fănică Goloman, cu o menţiune.

Antoniu Mocanu