REŞIŢA – Pentru a nu pica în plasa comercianţilor, ANSVSA ne recomandă să ne facem cumpărăturile doar din locuri autorizate.
Cu patru zile înaintea sărbătorilor pascale, magazinele alimentare, pieţele şi supermarket-urile sunt tot mai aglomerate, de aceea Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vine cu sfaturi despre cum şi de unde să ne aprovizionăm în această săptămână.
Este recomandat să ne facem cumpărăturile doar din spaţii autorizate, să fim atenţi la perioada de valabilitate şi să nu ne lăsăm atraşi de comercianţii de pe marginea drumului. Acest avertisment se referă în special la persoanele care obişnuiesc să cumpere carne de miel şi alte produse specifice sărbătorilor pascale de la persoane neautorizate, fără avize medicale. De asemenea, o atenţie sporită trebuie acordată şi ouălor. Pentru a nu fi păcăliţi de vânzători, trebuie să ştiţi că ouăle proaspete prezintă coajă cu aspect mat, pe când a celor vechi aceasta este lucioasă. Şi pentru a nu ne alege cu boli digestive, trebuie să avem grijă de unde achiziţionăm vopseaua pentru ouă, pentru că în ultimii ani pe piaţă au apărut coloranţi care au în compoziţia lor plumb.
Produsele de patiserie, lactatele şi brânzeturile pot reprezenta şi ele un factor de risc dacă nu sunt alese cu atenţie sau dacă nu sunt cumpărate din spaţii sau unităţi înregistrate ori autorizate sanitar-veterinar. Aceasta înseamnă că au fost supuse controlului de către inspectorii sanitari-veterinari şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.