REŞIŢA – DSVSA recomandă populaţiei să nu cumpere carnea de miel din locuri neamenajate. În preajma sărbătorilor pascale, perioadă în care se comercializează cantităţi semnificative de produse de origine animală, precum carne şi ouă, inspectorii sanitar-veterinari vor supraveghea atent modul în care acestea sunt depozitate, transportate şi valorificate. Pentru a se evita orice risc privind sănătatea cetăţenilor, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin nu recomandă cumpărarea produselor menţionate din locuri neamenajate sau provenind din comerţul stradal. Ion Rădulescu, directorul DSVSA Caraş-Severin, atrage atenţia asupra faptului că „primăriile au obligaţia să amenajeze spaţii temporare pentru sacrificarea şi prelucrarea primară a mieilor şi iezilor“.
Acestea a mai arătat că „primăriile au, de asemenea, obligaţia să ne anunţe, în vederea asigurării personalului de specialitate care va supraveghea desfăşurarea acestor activităţi şi va efectua controlul animalelor vii şi al produselor obţinute de la acestea. Pentru carnea de miel produsă în locurile amenajate temporar de către administraţiile pieţelor, vom asigura mărci de sănătate, conform prevederilor Ordinului ANSVSA 10/2008. De menţionat că, funcţionarea acestor locuri de tăiere a mieilor este permisă numai în perioada 1-13 aprilie“.
Nu doar aceste unităţi vor fi controlate în următoarele săptămâni de inspectorii sanitar-veterinari, ci şi târgurile de animale, măcelării şi supermarket-uri.
Roxana Bălan Nafiru