REŞIŢA – Inspectorii sanitar-veterinari vă sfătuiesc să nu cumpăraţi de oriunde carnea de porc, iar dacă vă sacrificaţi singuri animalul să-i faceţi examenul trichineloscopic.
Cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar, conform statisticilor, în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, se taie un număr mare de porci crescuţi în gospodăriile populaţiei. Pentru a preveni îmbolnăvirea, examinarea cărnii de porc înainte de consum este obligatorie, iar neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de suine va fi sancţionată de către inspectorii sanitar-veterinari cu amenzi de până la 2.000 lei, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi a posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., ANSVSA recomandă cetăţenilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar.
De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu cumpere carne proaspătă decât din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii ANSVSA, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.
Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse, se mai arată în documentul ANSVSA.