Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cine scrie astăzi despre siderurgie la noi este fie istoric, adică se referă la fapte trecute, fie un visător incurabil, care mai speră.

În cazul de faţă ne aflăm însă, în cea de-a treia ipostază, cea a omului care, pornind de la datele trecutului, ţine cont de condiţiile actuale şi consemnează liniile de forţă, care au existat şi încă n-au dispărut în totalitate. „ISTORIA UZINEI DE FIER Hunedoara, Eisenmarkt, Vajdahunyad”, vol.I şi II, Editura Graph, 2015, Reşiţa, semnată de dr. ing. Romulus Vasile Ioan, completează cu elemente monografice tabloul contribuţiei hunedorene la panoplia victoriei fierului ca slujitor a civilizaţiei trecutului secol. Lucrarea va fi lansată în 30 martie, ora 18, la Librăria Semn de carte din Reşiţa, unde va avea loc şi o întâlnire cu autorul. Acesta, aflat de 12 ani la în municipiul nostru, ca director general al TMK Reşiţa, s-a străduit şi, din câte cunosc, a reuşit să menţină respiraţia fostului Combinat Siderurgic. Considerându-se „Singur printre bănăţeni”, după cum îşi intitulează volumul, apărut în 2008, nu pregetă să enumere, cu argumente greu de contrazis, câteva calităţi ale bănăţeanului din zona de munte, dar şi o serie de defecte, pe care numai „cel mai ardelean dintre bănăţeni” le poate sesiza.

La ora actuală pregăteşte o ISTORIE A UZINEI DE FIER REŞIŢA, în care, după cum însuşi mărturiseşte:„Aș vrea… să reaprind pentru câteva clipe vetrele atelierelor de fier de odinioară, iar forța furnalelor de altă dată să rămână măcar scrijelită într-o carte. Am vrut să torn trecutul în toate formele fierului pentru a-l dărui Cunoașterii și Timpului…“. Revenind la manifestarea de miercuri (30 martie), despre cea de-a 7-a carte a inginerului, doctor în ştiinţă Romulus Vasile Ioan, vor vorbi: dr. fil. Ada D.Cruceanu, dr. ist. Dumitru Ţeicu, dr. ist. Vasile Mircea Zaberca şi prof. univ. dr. ing. Gheorghe Popovici.