Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Vineri, la Reşiţa a avut loc Seminarul de conştientizare a publicului larg „Iniţiativa Verde – o şansă către un viitor curat“, în cadrul proiectului Sincron – derulat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

La eveniment au participat experţi din domeniul protecţiei ariilor naturale protejate, reprezentanţi ai ONG-urilor şi autorităţi locale. Potrivit managerului de proiect, Elena Giura, în cadrul proiectului, demarat în 2010, s-au realizat „nouă arii de management pentru Natura 2000 şi un sistem informatic în care se vor introduce la nivel naţional toate planurile de management al ariilor naturale protejate din România“.

De asemenea, organizatorii acestor seminarii, ce au avut loc şi în alte oraşe din ţară, doresc creşterea gradului de conştientizare a publicului larg cu privire la importanţa conservării biodiversităţii ariilor naturale. „Obiectivul general al Proiectului Sincron este acela de conservare a mediului natural, prin sprijinirea managementului ariilor naturale protejate, precum şi urmărirea planului de management al unei arii naturale protejate“, a precizat Elena Giurea.

La discuţii a fost prezent şi vicepreşedintele Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Horia Irimia, care a declarat că realizarea unor planuri de management în ariile protejate stabileşte exact ce activităţi se pot desfăşura în aceste zone: „Este important să găsim un echilibru între protecţia naturii – conservarea biodiversităţii şi dezvoltarea acestor arii protejate. Astfel, prin implementarea acestui proiect am reuşit să realizăm pentru nouă arii, din nouă judeţe, planuri de management“.

Roxana Bălan Nafiru