Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița și membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Carașova au intervenit miercuri la două incendii de vegetație uscată și miriști, la Carașova și Iabalcea. Suprafața afectată este de aproximativ 65 ha. Cauza probabilă de producere a incendiilor este utilizarea focului deschis.

Incendierea miriştilor şi resturilor vegetale este o practică des folosită pentru igienizarea terenurilor, motiv pentru care subliniem faptul că, înaintea demarării acestei activități, sunt obligatorii solicitarea şi obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul de la Primărie. Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.

Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu focul și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancționează cu amenzi cuprinse între 1000-2500 lei, potrivit HG 537/2007, art.1, pct 3, lit r privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Foto: ISU SEMENIC