Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Licitaţia pentru lemnul din pădurile cărăşene a atras aproape 90 de firme.

În repetate rânduri, diverşi agenţi economici din judeţul nostru ni s-au plâns că nu au acces la masa lemnoasă din Caraş-Severin, care ajunge la firme din alte judeţe.

Cu câteva zile în urmă, la sediul Direcţiei Silvice Reşiţa, a avut loc licitaţia de masă lemnoasă pe picior la care au fost oferiţi 426.773 de metri cubi, ca volum brut. Au fost înscrişi 91 de agenţi economici, atât din Caraş-Severin cât şi din alte judeţe ale ţării, cum ar fi Mureş, Harghita, Timiş sau Gorj, fiind admişi doar 87. Unul a fost respins pentru că avea datorii faţă de Direcţia Silvică, iar ceilalţi trei pentru că nu au plătit garanţia de licitaţie.

„Putem spune că am avut un succes, pentru că agenţii economici prezenţi au ofertat pentru un volum de 268.121 de metri cubi de masă lemnoasă pe picior, din care s-au vândut 250.080. Şi spun că a fost un succes mai ales prin prisma preţului mediu, care s-a ridicat la 99,55 de lei pe metrul cub, un vârf al ultimilor ani. Aceste cifre ne mulţumesc, dar reprezintă şi o certitudine a faptului că materialul lemnos ce se găseşte în cea mai mare suprafaţă împădurită proprietate a statului într-un singur judeţ este de calitate“, ne-a declarat Stejărel Rotariu, directorul tehnic al Direcţiei Silvice. Agenţii economici au căutat mai ales esenţe de fag, răşinoase sau stejar.

Flavius Rotariu