Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primăria Reşiţa acuză operatorul că majorează tarifele, deşi foloseşte obiective noi pentru care uită să-şi achite „chiria“.

După cum se ştie deja, de la 1 august, operatorul judeţean în materie de apă potabilă şi canalizare, AquaCaraş, a majorat tarifele. Noile tarife practicate de către societate sunt de 4,77 lei pe metrul cub de apă potabilă, respectiv de 2,53 de lei pe metrul cub pentru ceea ce intră în sistemul de canalizare, totalizând 7,3 lei pentru fiecare metru cub de apă contorizat, de la 6,44 de lei. În vreme ce conducerea societăţii vorbea despre dificultăţile financiare cu care se confruntă, municipalitatea reşiţeană ridică însă anumite obiecţii…

„Primăria, Consiliul Local Reşiţa, contribuie cu o serie de sume, prin achitarea a diverse rate şi dobânzi pentru acel credit luat cu o contribuţie de 25% din partea autorităţilor locale, spune Mihai Stepanescu, primarul municipiului. Dar dânşii nu plătesc nicio redevenţă, nicio chirie pentru tot ce e nou, de peste doi ani. Uzina de apă, staţia de epurare, acele reţele recepţionate folosite. Şi atunci nu cred că e normal să se întâmple acest lucru“.

Edilul a ţinut să sublinieze faptul că mereu s-a opus majorărilor impuse de operator, mai ales în condiţiile în care acesta nici nu anunţă din timp modificările intervenite în tarife, aşa cum cere legea: „Eu mereu mi-am exprimat nemulţumirea vizavi de mărirea acelor taxe, împovărarea celor abonaţi, a noastră, a tuturor. Trebuie să justifice ei de ce se întâmplă acest lucru la nivel de judeţ. De ce se măresc aceste taxe la Caransebeş, ca şi la Anina, ca şi la Moldova Nouă, ca şi la Reşiţa? (…) Dânşii uită să plătească redevenţa, folosesc obiective noi – uzina de apă, staţia de epurare, reţelele de apă şi canalizare –, pentru care noi plătim din şase în şase luni aproape 500.000 de euro. Atât e o tranşă! Din banii reşiţenilor, care se întreabă de ce nu asfaltăm şi drumul spre Mociur, şi străzile lăturalnice, şi aşa mai departe. Noi am garantat un credit, plătim acele rate şi dobânzi, dar dânşii uită să plătească acea redevenţă, chirie. Păi când foloseşti un lucru nou, care nu-ţi aparţine, cred că e normal să şi plăteşti. Este un proces pe rol. Al doilea litigiu cu operatorul judeţean şi local AquaCaraş vizează preluarea apelor pluviale. Dânşii spun că nu au acest serviciu în contractul de delegare a gestiunii şi dau vina pe primărie. Primăria nu este operator abilitat! Le-am adus mereu aminte acest lucru, ei încearcă prin instanţă să prelungească această stare, să mute responsabilitatea la primărie. Noi nu avem acest serviciu, nu avem altă societate abilitată să facă acest lucru. Ca atare, AquaCaraş trebuie să urmărească în continuare preluarea apei pluviale şi să răspundă în continuare de tot ce înseamnă acest sistem de preluarea a apei pluviale“.

Sistemul judiciar încă rumegă problema redevenţei cerute de autorităţile reşiţene operatorului de apă. Prima zi, cea a înregistrării plângerii făcute de AquaCaraş, a fost 13 iunie 2013. Următoarea înfăţişare, pentru recurs, e programată pentru 22 octombrie 2014. Fiind vorba, totuşi, de apa potabilă a reşiţenilor, şi de rate lunare de jumătate de milion de euro, nici nu se putea o procedură mai rapidă…

Antoniu Mocanu