Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cel mai dezbătut proiect de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean de joi a vizat AquaCaraş. Mai exact, consilierii judeţeni trebuiau să desemneze administratorii propuşi de CJ în Consiliul de Administraţie al AquaCaraş.

În şedinţele anterioare, Consiliul Judeţean a votat mărirea numărului reprezentanţilor în CA al operatorului de apă de la 5 la 7. Apoi a fost demarată o procedură de selecţie. În acest sens, s-a apelat la o firmă privată care a făcut o evaluare a celor ce şi-au depus dosarele pentru a ocupa un post de administrator, atât membri noi cât şi foşti. Consiliul Judeţean a avut de ales din 16 candidaţi un număr de şapte. Însă, disputele între aleşii PNL şi cei ai PSD au început când liberalii au spus să se adopte un amendament prin care în noul Consiliu de Administraţie să poate fi invocată metoda votului cumulativ. Amendamentul nu a trecut, motiv pentru care liberalii s-au abţinut de la vot.

Secretarul judeţului, Darian Ciobanu, a explicat că această metodă privilegiază acţionarii minoritari ai AquaCaraş. „Noi avem 60% din acţiuni şi nu ne avantajează acest vot cumulativ“, spune secretarul. Afirmaţia acestuia l-a deranjat pe senatorul Marcel Vela, care era prezent în sală. Acesta a cerut cuvântul şi a pledat pentru primăriile oraşelor, respectiv acţionarii minoritari ai operatorului de apă. „Nu este niciun primar în sală. M-a deranjat cum s-a pus problema în Consiliul Judeţean. Primăriile, cele care suportă neregulile lucrărilor ce se fac,care sunt răspunzătoare pentru ce se întâmplă în oraşe, au fost tratate ca acţionari minoritari. Toţi sunteţi asociaţi, şi Consiliul Judeţean, şi primăriile, inclusiv cele ale PSD. Trataţi primarii cu respect şi prietenie“, a precizat Marcel Vela.

După mai multe schimburi de opinii, după ce preşedintele Hurduzeu a mai explicat o dată că votul cumulativ nu poate fi înfrânt de acţionarul majoritar, în speţă CJ, au fost votaţi reprezentanţii instituţiei în Consiliul de Administraţie al AquaCaraş. Aceştia sunt: Vladimir David, Solomia Andreş, Mihai Chelbea, Ecaterina Zavackhi, Aurel Marinescu, Mihai Trifunescu şi Ioan Bălănescu.