Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Bani nu sunt, ratele şi datoriile societăţii sunt imense, muncitorii merg la intervenţii cu roaba.

Aşa cum am mai scris, la şedinţa Consiliului Judeţean din luna noiembrie, consilierul judeţean Ioan Crina a cerut preşedintelui Silviu Hurduzeu să aducă în şedinţă conducerea AquaCaraş. Dar nu pentru a face act de prezenţă, ci pentru a prezenta o situaţie financiară clară a operatorului de apă. Şi într-adevăr, conducerea AquaCaraş s-a conformat şi la şedinţa de miercuri, 20 decembrie, a fost prezentă, în frunte cu noul director Nicolae Miu-Ciobanu. În faţa consilierilor judeţeni a ajuns şi raportul cerut. Numai că Ioan Crina a spus că este un pic nemulţumit, din situaţia respectivă lipisind concluziile ferme.

„Într-adevăr ne cer să îi sprijinim, însă concluzii ferme nu sunt în acest raport. Dacă pică proiectul de apă şi canalizare în judeţ, pe faza 1 şi pierdem 22 de milioane de euro, suntem vinovaţi toţi acţionarii. Pe scurt, corecţiile financiare sunt de 700.000 de lei/lună. Pierdea de apă reprezintă 48 la sută, societatea încasând bani pentru doar 52%. La toate acestea se mai adaugă o presiune de 900.000 de euro ce trebuie plătită Primăriei Reşiţa. În concluzie, această societate are pe primele zece luni ale anului un profit de 132.000 de lei“, a spus Ioan Crina. Mai mult, consilierul judeţean a precizat că nicio bancă nu va finanţa cu un credit AquaCaraş. „Trebuie să intervenim, noi Consiliul Judeţean, să creştem capitalul social cu şase milioane de euro. Altfel, altfel ne minţim şi nu vom rezolva nimic“, a mai adăugat Crina.

Dacă situaţia prezentată de Crina a fost una gri, după ce a prezentat-o şi directorul Miu-Ciobanu a devenit neagră de-a binelea. Pentru că la cele spuse de consilierul judeţean, directorul a vorbit şi despre datorii şi lipsa de dotare a operatorului de apă. „Pe lângă ratele pe care ştiţi că trebuie să le plătim, avem, pentru primul proiect, facturi neachitate de ani de zile în valoare de 82 de milioane de lei. Chiar săptămâna trecută un constructor ne-a emis facturi cu penalizări de un milion de lei. Avem de achitat sume colosale. De asemenea, ne chinuim să obţinem autorizaţii de mediu la investiţiile din anumite zone şi nu ştiu dacă o să le obţinem. Am făcut o simulare finaciară pe luna ianuarie şi vreau să vă spun că nu ştiu dacă vom putea plăti salariile“, a precizat directorul AquaCaraş.

Nicolae Miu-Ciobanu le-a spus consilierilor judeţeni şi faptul că muncitorii merg cu roaba la intervenţii. „ANAF ne-a luat toate utilajele, suntem în epoca de piatră. Dacă nu dotăm societatea nu vom putea să mai facem nicio lucrare. Ieri am negociat contractele de muncă, am tăiat cât am putut din salarii. Societatea a mers din inerţie şi parcă nimeni nu a fost interesat să meargă cu adevărat. Voi face tot ce este posibil pentru a lua măsurile care se impun, fie ele şi mai puţin populiste, însă avem nevoie de sprijinul dvs. Toţi acţionarii trebuie să înţeleagă riscurile la care sunt supuse reţelele de apă şi canalizare prin blocarea proiectelor care asigură finanţarea. Ar trebui ca în privinţa acestei societăţi să lăsăm politica deoparte“, a mai precizat şeful operatorului de apă. Ioan Crina a intervenit din nou şi a repetat ca o concluzie faptul că societatea trebuie recapitalizată cu şase milioane de euro, altfel nu poate merge mai departe.

Preşedintele Silviu Hurduzeu a declarat pentru presă că într-adevăr este dificilă situaţia operatorului de apă, iar în privinţa celor şase milioane de euro, decizia nu este aşa simplă. „Analizăm lucrurile, ne consultăm cu ceilalţi acţionari, chiar dacă noi suntem majoritari, şi luăm decizia cea mai bună“, a spus şeful judeţului.