Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – AquaCaraş cere ajutorul Primăriei Reşiţa, deşi acţionar majoritar este Consiliul Judeţean.

Societatea AquaCaraş este executată silit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru o datorie de 1,3 milioane de euro, lucru despre care Jurnal CS a mai scris.

În acest sens, ANAF va scoate la licitaţie sediul societăţii, laboratorul de analize, utilajele firmei şi staţia de pompare apă din Reşiţa. Conducerea societăţii a încercat o negociere cu reprezentanţii ANAF pentru o eşalonare a datoriei, însă aceştia au cerut o scrisoare de garanţie, cerere pe care firma de apă şi canalizare nu o poate soluţiona întrucât nu are bunuri cu care să garanteze.

Dincolo de executarea silită, AquaCaraş riscă să piardă finanţarea europeană pentru proiectul „Reabilitarea reţelelor de apă şi canal din Caraş-Severin“ aflat în derulare, dar şi pe cea din POS II ce urmează să se deruleze în ciclul financiar 2015-2020.

Şi cum reprezentanţii AquaCaraş „s-au plâns“ şi au cerut ajutorul Primăriei Reşiţa, consilierii judeţeni cărăşeni s-au declarat indignaţi de faptul că nu au fost informaţi de problemele financiare cu care se confruntă societatea. Şi asta în condiţiile în care Consiliul Judeţean Caraş-Severin este acţionarul principal al societăţii de apă şi canalizare, şi nu primăriile din judeţ.

„Problema este că această societate care este sub oblăduirea Consiliului Judeţean are mari probleme financiare. Au sub sechestru imobile, bunuri mobile şi mijloace fixe. Şi conturile sunt blocate. Am citit în ziar despre aceste probleme şi că s-au dus la Consiliul Local Reşiţa ca să ceară sprijin. Consiliul Local Reşiţa este un acţionar ca toate celelalte primării, acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Caraş-Severin“, a declarat consilierul judeţean Ion Spânu, în cadrul şedinţei ordinare desfăşurate joi.

În cadrul şedinţei, consilierul judeţean Ion Spânu a venit şi cu o propunere şi cere ca „AGA, consiliul de administraţie şi conducerea operativă a acestei societăţi să facă un raport în detaliu şi să vină să ne prezinte situaţia. Toată lumea crede că AquaCaraş este a primăriei, reşiţenii spun ca aparţine Primăriei Reşiţa, la Caransebeş spun de Primăria Caransebeş. Dar Consiliul Judeţean este acţionar majoritar şi trebuie să facem ceva“, a declarat, în cadrul şedinţei de joi.

Pentru a afla exact situaţia de la AquaCaraş, şi vicepreşedintele consiliului judeţean, Ilie Iova, a cerut companiei un raport din care să reiasă exact de unde vin datoriile şi de ce nu au fost plătite când trebuie. De asemenea, a ţinut să precizeze că a discutat cu prefectul judeţului, Nicolae Miu Ciobanu, şi în această săptămână se va întâlni cu unităţile administrativ-teritoriale membre AquaCaraş care sunt acţionare, în vederea deblocării situaţiei financiare vizavi de acordarea împrumutului de la bancă.

„Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul inginer Petrescu, dânsul a găsit oarecum o soluţie şi înţelegere la ANAF vizavi de garanţia pe care ar putea să o instituie şi era vorba de dotări, ceea ce din punctul meu de vedere era o variantă viabilă. Eu sper într-o deblocare, pentru că situaţia este destul de gravă“, a declarat vicepreşedintele Iova.