Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Lupta dintre consiliile locale şi cel judeţean pe tema majorării capitalului social al AquaCaraş continuă.Vineri, 11 ianuarie, a avut loc o şedinţă extraordinară a Adunării Generale a Acţionarilor AquaCaraş. Asta după ce, cu două zile înainte, Consiliul Judeţean Caraş-Severin aprobase alocarea a 4,5 milioane de lei din excedentul bugetar, sumă care, alăturându-se uneia similare de la Guvern, urma să fie folosită pentru achitarea datoriilor pe care operatorul de apă judeţean le are către firma de consultanţă Louis Berger. Această decizie a fost aprobată în ciuda votului negativ al consilierilor judeţeni PSD. În şedinţa de vineri, cei nouă acţionari ai AquaCaraş urmau să aprobe hotărârea.

Numai că reprezentanţii a două consilii locale (Reşiţa şi Moldova Nouă) au lipsit de la întâlnire. Întrucât nu s-a îndeplinit cvorumul, majorarea capitalului social al AquaCaraş nu a putut fi aprobată. Ce înseamnă asta?

Un comunicat al conducerii societăţii ne explică: „Nesusţinerea majorării de capital propuse, prin care se achită datoria către Louis Berger SAS, de către toţi reprezentanţii membrilor AGA (…) va conduce inevitabil la pierderea finanţării obţinute şi implicit la imposibilitatea continuării investiţiilor propuse în uzine de apă, staţii de epurare, reţele de apă şi canalizare“.

Pe lângă faptul că ar continua plata penalizărilor către firma de consultanţă, întregul proiect, în valoare de 109 milioane de euro, ar putea fi chiar blocat. O nouă şedinţă extraordinară a AGA AquaCaraş va avea loc miercuri, 16 ianuarie.

Nina Curiţa