Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cei mai mulţi dintre non-europeni au fost moldovenii şi sârbii, iar cei mai mulţi europeni au fost germani, italieni şi austrieci.

Poliţiştii cărăşeni de la Biroul pentru Imigrări au asigurat, anul trecut, managementul şederii şi rezidenţei în judeţ pentru 860 de persoane. Dintre acestea, 417 au fost din state din afara spaţiului comunitar, iar 443 de pe teritoriul Uniunii, Spaţiului Economic European sau din Elveţia. „Au fost depistaţi 51 de străini în situaţii ilegale, au fost emise 14 decizii de returnare şi o comunicare de părăsire a ţării, 14 străini au fost îndepărtaţi sub escortă, patru au fost luaţi în custodie publică, iar şase au solicitat azil. Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 30.400 de lei“, se arată într-un comunicat remis redacţiei. Pentru depistarea cazurilor de şedere ilegală, anul trecut au fost organizate 84 de acţiuni. A fost depistată o căsătorie de convenienţă încheiată de un cetăţean din Vietnam care urmărea obţinerea unui drept de şedere în România.

Din acelaşi document am putut afla că principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), studii, angajare în muncă, sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în 2018, au fost primite 17 invitaţii, cele mai multe fiind depuse pentru străini din Egipt, Pakistan, Irak şi Iran. De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 164 de permise de şedere, dintre care 158 pentru şedere temporară şi şase pentru şedere pe termen lung. Au fost eliberate 78 de certificate de înregistrare şi trei cărţi de rezidenţă permanentă. Tot anul trecut, au fost înregistrate 49 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare/detaşare în muncă, fiind emise 48 de avize de angajare/detaşare pentru lucrători permanenţi şi detaşaţi.