Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ideea că o microhidrocentrală ar putea fi construită în apropiere de Prigor a inflamat, din nou, spiritele.

În ultima decadă a lunii ianuarie a.c., Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului a anunţat publicul interesat asupra depunerii raportului privind impactul asupra mediului pentru construirea unor microhidrocentrale pe Nera, ce ar fi amplasate în extravilanul comunei Prigor. „Tipul deciziei posibile luate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin poate fi emiterea sau respingerea acordului de mediu. Dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului va avea loc la sediul Primăriei comunei Prigor, în data de 16 februarie“, se precizează în anunţ. Or, deşi ONG-urile şi activiştii de mediu nu s-au prezentat la etapa de încadrare, aceştia au lansat atacuri virulente în mediul virtual. „Nenorociții cu MHC – urile nu se liniștesc… Băieții deștepți ăștia captează Nera imediat ce iese din Parcul Național! Cu concursul specialistului lui peşte… Oare se mai câcâie mult MMAP să inventarieze odată cursurile de apă și să declare zonele de interdicție pentru lucrări industriale, conform directivei cadru apă?“, este mesajul unuia dintre ecologişti. „Am cerut studiul de impact, care s-a depus. Vom avea etapă de dezbatere publică, după care vom aştepta avizul de la Gospodărirea Apelor“, a explicat directorul interimar al APM Caraş-Severin, Marius Vodiţă.

Deşi actele normative în vigoare arată etapele de parcurs pentru orice investiţie, fie că e vorba de microhidrocentrală, fie de altceva, activiştii de mediu nu sunt mulţumiţi pentru că nu s-a tăiat răul din rădăcină: „Întâi au postat decizii de încadrare ilegale în septembrie (în loc să respingă din start proiectele criminale). Apoi au trecut lunile, am citit că principalul investitor s-a retras şi am crezut că râul a scapăt. Iar acum vin cu «rapoarte» și cu dezbateri publice în Prigor. Mi se pare aberant ca o dezbatere pe o problema de importanţă națională, soarta unui râu emblematic, să aibă loc într-un sat“, este opinia lui Călin, postată online.

„Cât despre organizarea dezbaterii în Prigor, aceasta are loc acolo unde sunt persoanele interesate. Aşa scrie legea: la sediul administraţiei publice locale. Nu vreau să comentez locaţia MHC-ului, dar precizez că nu e vorba de aria naturală protejată. Aşteptăm dezbaterea publică şi prezentarea studiului de impact (asupra mediului – n.r.). Este foarte importantă avizarea din partea Apelor Române, dacă studiile prezentate sunt în regulă. Procedura este normală, respectată, nu s-a luat nicio decizie. Acorduri pentru cele două MHC-uri pe Nera nu s-au dat. A fost etapă de procedură, de încadrare. Repet, nu s-au emis acorduri, suntem în procedură de reglementare. Cursul de apă e la fel de important, fie că e sau nu e în arie protejată“, a mai explicat Marius Vodiţă.