Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reşiţenii din localităţile aparţinătoare vor avea în sfârşit parte de condiţii civilizate, de nivelul reşedinţei judeţului.

Reprezentanţii municipalităţii vorbeau zilele trecute despre faptul că, în sfârşit, s-a reuşit perfectarea contractelor care să aducă bani pentru reţelele de apă în cele patru localităţi aparţinătoare. Este vorba despre cartierele Doman, Cuptoare şi Secu, şi de satul Moniom.

„Vom interveni pe trei căi cu reţelele de canalizare, spune primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu. În câteva luni vom face studii, avem şi făcute, dar vom extrage canalizarea, respectiv staţiile de epurare pe diferite categorii de fonduri, în general bani atraşi: bani guvernamentali, Ordonanţa 28 prelungită, şi bani europeni, când apar finanţările, cel mai devreme în iunie, cum am fost informat. Am avut o întâlnire la Consiliul Judeţean, cu membrii CDR-ului (Consiliului pentru Dezvoltare Regională – n.r.), din păcate Reşiţa nu face parte, sunt patru localităţi, nu zic nimic că au vreo legătură politică. Dar eu cred că este nevoie ca finanţările să vină mult mai devreme, axele să fie declarate mult înaintea sfârşitului anului. Ni s-a spus că s-ar putea să fie un termen prelungit până în noiembrie. Să aflăm şi noi pe ce axe depunem studiile de fezabilitate. Le depunem la ADR 5 Vest, direct la Ministerul Dezvoltării, sau unde? Situaţia încă trenează, încă este confuză la nivel instituţional. Ce facem noi? Adaptăm studiile şi unde este o posibilitate, o oportunitate, cum am făcut în trecut, vom face şi în viitor. Vom depune acele studii vizând canalizarea, staţiile de epurare, tot ce înseamnă acest serviciu complementar sistemului de apă. În plus, avem studii inclusiv pentru asfaltarea străzilor. Am fost la Moniom şi la Ţerova. La Ţerova am avut discuţii cu oamenii de ce nu am modernizat centrul. Asta este motivaţia: se lucrează în această a doua parte a anului la sistemul de canalizare. Reţeaua de apă este rezolvată, dar se lucrează la canalizare şi nu poţi moderniza străzile pentru că se sparge pământul şi aşa mai departe“.

Edilul a precizat că, în afară de completarea contractului vizând apa cu partea de canalizare, se va încerca perfectarea de înţelegeri cu operatori care să presteze alte categorii de utilităţi pentru localităţile aparţinătoare de reşedinţa judeţului. Sunt vizaţi în special cei de telefonie mobilă, pentru că în unele din zonele din marginea urbei oamenii s-au plâns că receptoarele GSM nu au semnal.

Antoniu Mocanu