Caraş-Severin, Romania

OŢELU ROŞU – Deşi poate părea ciudat pentru secolul în care ne aflăm, în Caraş-Severin încă există oraşe care nu au reţea de canalizare sau alimentare cu apă. Un astfel de exemplu este Oţelu Roşu, care mai numără în prezent puţin peste 10.000 de suflete, şi care, după închiderea combinatului se află, ca multe foste centre siderurgice din ţară, în moarte clinică.

Primarul Luca Mălăescu este însă optimist şi crede că uzina îşi va reporni motoarele în curând. „M-am zbătut şi mă zbat în continuare pentru redeschiderea combinatului, care, după cum bine ştiţi, are o tradiţie la Oţelu Roşu, şi pentru care avem oameni calificaţi şi pregătiţi, care au lucrat aici o viaţă întreagă şi care ştiu exact ce au de făcut. Deţin unele informaţii potrivit cărora acest lucru se va şi întâmpla, într-un viitor nu foarte îndepărtat”, crede Mălăescu. Până când acest lucru se va întâmpla, edilul de pe Valea Bistrei îşi concentrează atenţia spre un alt proiect, menit să îmbunătăţească condiţiile de trai a celor aproape 1.000 de locuitori din cartierele Mal şi Baia.

„Săptămâna trecută m-am aflat, pentru câteva zile, la Bucureşti, unde am reuşit să fac încă un pas important în derularea viitoare a proiectului pentru apă şi canal în zona cartierelor Baia şi Mal. Aşa cum se cunoaşte deja, locuitorii oraşelor din Caraş-Severin, inclusiv cei din Oţelu Roşu, vor beneficia de investiţia derulată la nivel judeţean prin Masterplanul pentru apă şi canal. Din păcate, zonele Mal şi Baia nu au fost cuprinse în această strategie de dezvoltare şi extindere a reţelei de apă şi canal, însă, în urma discuţiilor avute cu vicepremierul Liviu Dragnea, am reuşit să obţinem promisiunea dânsului de a sprijini acest proiect şi pentru cartierele Mal şi Baia. În acest sens, în decembrie 2013 am fost la Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării, unde am depus un studiu de fezabilitate, iar zilele trecute am primit o adresă prin care eram informat că trebuie făcut un nou drum pentru completarea acestui studiu care, spun eu, are şanse mai de implementare”, a declarat Mălăescu. Investiţia acestui proiect se ridică la 10 milioane de lei, Primăria Oţelu Roşu fiind obligată să contribuie cu aproximativ 2,5 milioane de lei. „Partea noastră de cofinanţare este de 21% din valoarea totală a proiectului, la care se adaugă şi TVA-ul. O sumă mult prea mare pentru bugetul nostru, dar sunt convins că vom găsi, în timp, o rezolvare şi pentru această problemă”, a explicat edilul de pe Valea Bistrei.

Din această primăvară, oraşul Oţelu Roşu se va transforma într-un mare şantier, aici urmând să demareze lucrările de extindere a reţelelor de apă şi canalizare. Dacă la capitolul alimentare cu apă lucrurile stau ceva mai bine, în ceea ce priveşte reţeaua de canalizare, trebuie spus că numai jumătate din oraş este racordat la acest sistem. După încheierea acestei investiţii, care ar trebui finalizată pe parcursul anului 2016, Luca Mălăescu promite repararea şi modernizarea tuturor tronsoanelor de drum care, inevitabil, vor avea de suferit de pe urma acestui proiect.

Roxana Bălan Nafiru