Caraş-Severin, Romania

RĂCĂŞDIA – Pentru concretizarea proiectului este însă nevoie ca Primăria Răcăşdia să bată palma cu Ministerul Dezvoltării Regionale.

După ce vara trecută s-a inaugurat sistemul de alimentare cu apă şi canalizare în comună, acum fiecare gospodărie va fi branşată la reţea. În total, 597 de locuinţe. Pentru a nu-i mai pune pe oameni la cheltuială, dar şi pentru a face lucrurile aşa cum trebuie, Primăria a predat proiectul unui constructor. „Acestea sunt în derulare şi vor fi gata anul viitor, prin martie sau aprilie. Pentru a nu se racorda fiecare după ureche, iar lucrările să se facă de mântuială, am considerat că este mai bine ca de branşare să se ocupe o firmă autorizată. Pentru a avea şi banii necesari, am întocmit un proiect pe care l-am depus la Ministerul Dezvoltării Regionale. Spre norocul nostru, am primit şi finanţare, în valoare de aproximativ 2.000.000 de lei“, ne-a declarat primarul comunei Răcăşdia, Mirco Lechici.

Zilele următoare, primarul va pleca la Bucureşti pentru a depune un proiect tot la Ministerul Dezvoltării Regionale. De această dată este vorba despre extinderea reţelei de alimentare cu apă din Răcăşdia la Vrăniuţ. „Săptămâna aceasta obţinem ultimele autorizaţii de care mai avem nevoie la dosar, după care plecăm la Bucureşti şi, sperăm noi, în decembrie să semnăm şi contractul de finanţare. Vom pleca cu reţeaua de la Răcăşdia, însă alimentarea cu apă se va face prin cişmele stradale. Vor fi amplasate 30 de cişmele şi tot atâţia hidranţi“, a mai precizat primarul.

De curând, a fost scoasă pe SEAP o altă lucrare, prin care vor fi asfaltaţi, cu bani europeni, 5,6 km de drum. Primarul dă asigurări că nu vor exista străzi sparte după ce se va turna noul covor asfaltic. „În primăvară, branşările la reţea vor fi gata, iar până atunci nu sunt şanse să înceapă asfaltările, pentru că, după cum se cunoaşte, procedurile privind achiziţiile publice pot dura luni bune“, a concluzionat Mirco Lechici.