Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Prefectul Matei Lupu, primarul Felix Borcean, șeful AquaCaraș, Nicolae Miu Ciobanu și alți oficiali au discutat luni, la Caransebeș, situația furnizării apei în municipiul de pe Timiș și Sebeș.

În ultimele luni, AquaCaraș reușește din ce în ce mai greu să furnizeze o apă de calitate în Caransebeș. Despre problemele apărute, Jurnal de Caraș-Severin a mai scris, pârâul Dalci fiind principalul factor care contribuie la o apă de proastă calitate. După ce primarul Felix Borcean a făcut o scurtă trecere în revistă a situației, șeful AquaCaraș, Nicolae Miu Ciobanu, a tras un adevărat semnal de alarmă în ce privește apa pe care o beau caransebeșenii: „Aproape zilnic, sau la 2-3 zile, depășim parametrii tehnici în ce privește calitatea apei. Cu toate eforturile noastre, nu putem să asigurăm calitatea apei potabile. Am încercat toate variantele posibile, singura soluție e să se îndrepte calitatea apei din barajul de la Zervești, unde este gura de alimentare. Vă cerem sprijinul să ne ajutați, noi nu ne permitem să facem investiții, știți situația financiară a AquaCaraș. Trebuie făcută devierea Dalciului că să putem îmbunătăți calitatea apei din Caransebeș. Este posibil să ajungem în situația de a nu mai distribui apă potabilă, ci apă menajeră, vă dați seama că ar suferi 25 de mii de oameni. Este o situație de urgență faptul că nu putem trata și distribui apa și o dăm așa cum o dăm la populație”.

O soluție, prezentată de Erwin Luci, directorul tehnic de la Administrația Bazinală de Apă Banat, ar fi preluarea cursului de apă Dalci, care acum aparține de Primăria Turnu Ruieni, în patrimoniul ABA. „Există acum o propunere de modificare legislativă ca și cursurile de apă precum pârâul Dalci să treacă în patrimoniul nostru, atunci toată problema va fi rezolvată de noi, trebuie doar racordat Dalciul. Exproprierea de utilitate publică ar fi o altă soluție, cred că ar trebui să existe o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu știu cum ar putea fi mai gravă situația”, a explicat Luci, de aceeași părere fiind și șeful AquaCaraș, care s-a arătat mirat că „pentru conducta de gaz de care nu beneficiază românii se poate expropriere, și pentru o astfel de lucrare de care beneficiază 25 de mii de oameni nu”.

Primarul Caransebeșului a precizat că discuțiile s-au împotmolit la achiziționarea terenului pentru continuarea canalului care să facă legătura pârâului Dalci cu lacul de la Zervești: „Noi trebuia să facem raport de evaluare care sigur ar fi stabilit un preț pe metru pătrat mult mai mic decât ce voiau proprietarii de acolo, unii dintre ei nefiind dispuși să negocieze. Soluția e, așa cum s-a spus, exproprierea. Dacă era pe terenul Caransebeșului, era simplu, nu mai discutam”. Curioasă a fost intervenția oficialului ISU „Semenic”, acesta concluzionând că situația apei de la Caransebeș nu este una de „urgență”. „Nu este o urgență. Dacă se întâmplă ceva, se fac niște rapoarte de sinteză, așa cum a fost la inundații, au fost afectate drumuri județene, gospodării, etc”, a spus oficialul ISU.

Părerea prefectului

Acesta a fost contrazis însă imediat de prefectul Matei Lupu: „Este o situație de urgență, o preluăm de la Comitetul Local, o băgăm în Comitetul Județean. E mai periculoasă decât o situație de urgență. Dacă nu ne înțelegem cu oamenii, fiind o situație deosebită, trebuie să dăm expropriere. Primăria Turnu Ruieni nu are niciun interes să se rezolve problema. […] Nu se așteaptă nimeni ca, după ședința asta, de mâine să intre buldozerele și să lucreze acolo. Dar dacă ne asumăm toți răspunderea, trebuie să rezolvăm problema. Toată lumea așteaptă să facă celălalt, dacă nu ne implicăm toți nu facem nimic. AquaCaraș n-are bani, Apele Române nu sunt proprietar, Hidroelectrica e doar cu barajul”.

În concluzie, părțile au convenit ca Primăria Caransebeș, la propunerea viceprimarului Marius Isac și city managerului Andrei Ungur, să comande în cel mai scurt timp un raport de evaluare a terenului unde ar fi nevoie de devierea pârâului Dalci, iar Apele Române să realizeze ridicarea topo și identificarea pe teren a proprietarilor. Nu în ultimul rând, Hidroelectrica va verifica situația litigiilor în instanță pentru terenurile din zona respectivă, nefiind exclus ca unii dintre proprietari să nu mai aibă terenuri acolo, deoarece au fost expropriați înainte de 1989 și au primit teren în altă parte, schimbările nefiind operate însă nici până acum în Cartea Funciară.