Caraş-Severin, Romania

ORAVIŢA – Obiectivul cursului este formarea competenţelor de bază specifice gestionării situaţiilor respective.

Săptămâna aceasta, în oraşul de pe Valea Caraşului are loc a III-a sesiune a cursului de formare iniţială a primarilor de comună în domeniul situaţiilor de urgenţă. „Competenţele pe care cursanţii le pot dobândi în urma parcurgerii cursului sunt identificarea rolului şi locului funcţiei îndeplinite în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă; aplicarea principiilor, tehnicilor de lucru şi procedurilor de operare specifice managementului situaţiilor de urgenţă; acţionarea în contextul profesional al funcţiei de bază îndeplinite în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă pentru prevenirea, intervenţia şi protecţia în situaţii de urgenţă“, se precizează într-un comunicat al ISU Semenic.

Formarea aptitudinilor cu aplicabilitate în practică ţin de planificare, coordonare, comunicare, evaluare, proceduri de operare şi măsuri de protecţie la nivelul localităţii. Pe lângă temele prelucrate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”, au pregătit materiale de interes şi alte instituţii cu atribuţii în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă: Poliţia, Jandarmii, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Protecţia Mediului, Direcţia de Sănătate Publică şi Crucea Roşie.

Ziua de joi este dedicată instruirii practice la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Grădinari, iar apoi la şcoala din localitate, unde este programat un exerciţiu demonstrativ. În perioada 16-20 noiembrie, la Reşiţa va avea loc ultima sesiune de instruire de anul acesta, la care sunt aşteptaţi toţi primarii de comune din judeţ care, din diferite motive, nu au participat la sesiunile programate anterior.