Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Surprinsă în coperțile volumului „Ochiul din palmă“ prin elementele definitorii ale celor douăsprezece cărți publicate.

Recunoscut, deopotrivă de poeții colegi, prieteni sau nu, din breasla scriitoricească și de critici, ca un poet valoros, important, nu doar acasă, în oraș, Costel Stancu a ajuns demult la ceea ce se numește maturitate poetică. Motiv pentru care, după cele douăsprezece volume publicate până în prezent, a considerat că e timpul pentru o antologie, ca să-i fie cu „noroc“ și cel de-al treisprezecelea. Cartea a fost publicată la editura arădeană „Mirador“ și a apărut la sfârșitul anului 2017, lansarea având loc joi, 22 februarie, în sala „Horațiu Vornica“ a Casei de Cultură a Sindicatelor. Poetul a fost înconjurat de prieteni, colegi de la cenaclul Semenicul și scriitori veniți de la Timișoara și de la Lugoj, dar și de admiratori, care au ținut să participe la eveniment și să vorbească despre poezia sa.

Prezent la lansare, poetul Ioan Matiuț a prezentat „Ochiul din palmă“ în calitate de editor: „Am venit la Reșița pentru a participa la lansare din trei motive: din prietenie, solidaritate și respect față de valori. Costel Stancu este un poet pe care-l prețuiesc, această antologie este foarte importantă pentru el, iar pentru mine o cinste că am putut să-i fiu editor. Este o antologie rotundă, cu toate cărțile pe care le-a scris și publicat până acum. Nici nu poate fi scos ceva din ea, fiindcă n-ar mai fi rotundă, ar fi ca un cerc imperfect. Este o antologie care-l definește, de etapă, pentru că el nu și-a încheiat cariera de poet, îl consider încă un tânăr poet pensionar, am înțeles că urmează să se pensioneze, deci va avea timp să se dedice scrisului. Este unul dintre poeții importanți ai momentului, un poet care nu încearcă să fie în față prin stil, nu încearcă să fie nici experimentalist, nici postmodernist, el este un poet modernist care își vede de poezia lui. Oricum ai întoarce poemele în carte, ele tot și-ar găsi locul fiecare, oriunde le-ai  așeza, pentru că primul poem pe care l-a scris este, cel puțin, la fel de valoros ca ultimul poem scris. Toate au valoare, o împlinire a lor“.

Moderată de scriitorul Gheorghe Jurma, lansarea a prilejuit intervenții pertinente, sincere, emoționante, fiecare dintre vorbitori descoperind în poezia lui Costel Stancu elemente cheie ale creației sale. Poetul și filosoful Ioan Știube a remarcat o anume inteligență poetică: „Textele lui dovedesc o extraordinară inteligență poetică, în primul rând construcția metaforelor, felul în care ele sunt inserate într-un text, chiar dacă textul este fragmentar sau are o anumită unitate. Citind aceste texte avut impresia că asist la un joc de șah, poetul fiind atins de aripa subtilității. L-aș asimila cu Bobby Fischer. Înainte de toate poetul, în general, este o ființă extrem de inteligentă, dincolo de paradigma scriitorului sensibil, care nu trebuie exclusă. La Costel Stancu acest lucru este evident“.

Au mai vorbit despre autor și poezia sa, cu emoționante lecturi din antologie: Gheorghe Jurma, Marian Apostol, Constantin Rupa, Nicolae Sârbu, Iacob Roman, Olga Neagu, Petru Bungărzan, Ion Oprișor, Remus Valeriu Giorgioni, George Lână. Această antologie cuprinde texte scrise și publicate de Costel Stancu în perioada 1995 – 2015.