Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Potrivit celor de la Mediu, cauza poluării aerului cu particule în suspensie își are originile în sezonul rece.

Reșițenii obișnuiau să se plângă într-o vreme de praful devenit inerent urbei, care ar fi, de fapt, materialul antiderapant necorespunzător aruncat iarna pe străzile urbei. Acțiunile de monitorizare a calității aerului, raportate de Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin par să confirme această situație. Dacă la monoxidul de carbon, la dioxidul de sulf și la cel de azot stăm bine, nu același lucru se poate spune despre particulele în suspensie.

„În primele șapte luni s-au înregistrat depășiri ale valorii limită de 50 de micrograme pe metrul cub, astfel: în stația CS-1 Reșița s-au înregistrat patru depășiri; în stația CS-3 Moldova Veche s-au înregistrat opt depășiri; în stația CS-4 Buchin s-au înregistrat 17 depășiri. La depășirea valorii limită a contribuit în mod special traficul rutier, din cauza necurățării de pe carosabil a materialului antiderapant împrăștiat în timpul iernii, cât și încălzirii domestice. Se preconizează că pentru anul 2017 nu se va depăși numărul maxim permis de depășiri pe an pentru poluanții atmosferici luați în considerare în evaluarea calității aerului înconjurător“, ne asigură cei de la APM.

Și, chiar dacă n-ați crede, în primele șapte luni ale anului, la Reșița, s-a înregistrat și poluare cu ozon. Potrivit celor de la APM, în stația CS-01, au fost înregistrate nu mai puțin de 22 de depășiri ale valorii țintă de 120 de micrograme pe metrul cub, însă nu s-a depășit pragul de informare sau cel de alertă, de 180, respectiv 240 de micrograme pe metrul cub.

Și dacă rezultatele amintite au fost înregistrate de rețeaua automată de monitorizare a calității aerului, prin procedurile clasice de monitorizare au mai fost înregistrate 13 depășiri ale valorii limită, la capitolul pulberilor sedimentare, produse de trafic. Iar din analizele efectuate în cele șapte stații meteorologice din județ (Reșița, Caransebeș, Băile Herculane, Semenic, Oravița, Moldova Nouă și Bozovici) a rezultat faptul că în județ au căzut 12 ploi acide.